Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 13:51 |

Godišnjica ubistva četiri osobe u ulici Ilije Engela na Otoci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Delegacije Općine Novi Grad Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 -1995., članovi porodica i prijatelji ubijenih, obilježili su danas 27. godišnjicu stradanja četiri osobe, koje su granatom ispaljenom sa položaja vojske RS, ubijene u ulici Ilije Engela na Otoci.

Polaganjem cvijeća na spomen - obilježje i učenjem Fatihe odata je počast nevino ubijenim građanima. Cvijeće su položili i predstavnici Mjesne zajednice "Otoka", Grada Sarajeva i Općinske organizacije SDA Novi Grad.

Kada je ubijen Jasmin Terović je imao 12 godina, a Irma Hadžimuratović u trenutku ranjavanja imala je šest godina. Iako je nakon ranjavanja premještena u inostranstvo na liječenje, Irma je dvije godine nakon toga preminula. U tom masakru, ubijena je i Irmina majka, Elvira Hadžimuratović i sugrađanka Vera Kovačević.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. godine, Fikret Grabovica podsjetio je da je ovo samo jedan od mnogobrojnih zločina koje je počinio agresor u svrhu ostvarivanja projekta zvanog "velika Srbija". Agresor u svojim naumima nije prezao ni od čega, pa je tako u Sarajevu tokom agresije ubijeno 1.601 dijete.

- Velikosprski agresor je ispalio granatu ovdje, na ovaj park. U parku su bila, kao na mnogim drugim mjestima, dječica koja su dobila odobrenje roditelja da se na trenutke druže i da se opuste od dugotrajnih boravaka u skloništima - kazao je Grabovica.

Naglasio je da agresor nije ostvario svoje namjere zahvaljujući hraborsti i odvažnosti građana Bosne i Hercegovine, koji nisu poklekli, ali i Armiji RBiH koja svojom herojskom borbom to nije dozvolila.

- Danas, poslije toliko godina, agresor, i oni koji su skloni podržavati tu ideju, žele da promijene karatker rata. Često govore da je to bio građanski rat, što nije istina, to je bila jedna klasična agresija i mi svi koji smo u prilici i koji smo dobronamjerni, trebamo dati doprinos i u ovom mirnodopskom razdoblju, kako bi odbranili na taj način našu nam jedinu državu Bosnu i Hercegovinu - rekao je Grabovica.

Izet Klino, brat ubijene Elvire i daidža ubijene Irme, rekao je da ovakvih ploča ima na stotine, da su one svjedok agresije koja se izvršila na Bosnu i Hercegovinu, te naglasio da ga najviše boli negiranje zločina.

- Ubijali su majke i nedužnu djecu. Naši pokušavaju to da zaštite, a svijet hoće da izjednači. Ja kažem živjeti se mora, ali ne smijemo zaboraviti ovo što se desilo. Ove generacije koje dolaze treba da znaju šta im se može desiti ako ovo zaborave - kazao je Klino, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'