Kultura     | 30.07.2020. 14:59 |

U Austriji se danas obilježava Dan jednakih penzija

FENA Saopćenje

BEČ, 30. jula (FENA) - Širom Austrije danas se obilježava Dan jednakih penzija, odnosno Equal Pension Day. To je dan kada godišnje penzije muškaraca dostignu penzije žena. Žene u Austriji u prosjeku dobijaju 825 eura manju penziju od muškaraca što odgovara razlici od 41,86 odsto, prenosi Eurocomm - PR Sarajevo.

Novo istraživanje je pokazalo da veće razlike u penzijama između muškaraca i žena od Austrije imaju još samo tri zemlje Evropske unije: Luksemburg, Nizozemska i Malta.

Da bi se odredilo na koji će datum biti obilježen Dan jednakih penzija, upoređuju se iznosi širom Austrije, ali i na nivou pokrajina gdje su razlike značajne. U odnosu na prošlu godinu zabilježen je napredak od jednog dana, ali budući da je ova godina prestupna, penzije su zapravo ostale podjednako niske. Žene u Beču primaju najvišu penziju u Austriji s prosječno 1.327 eura mjesečno, što je u prosjeku 32,6 odsto manje od muškaraca. Bečki "Dan jednakih penzija" pada na 2. septembar 2020. godine.

- Žene rade, a posao im je samo djelimično plaćen. Razlika u zaradama se nastavlja i u starosti. Za vrijeme krize izazvane koronavirusom postalo je jasno da su žene dvostruko opterećene, rade od kuće i brinu o djeci što ih jače pogađa nego muškarce. Naš cilj je jasan - ista zarada za isti posao - izjavila je članica bečke gradske vlasti za pitanja žena, Kathrin Gaal.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo