Bosna i Hercegovina     | 30.07.2020. 19:20 |

Nenadić: Što prije prilagoditi Garnizonu ambulantu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. jula (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić istakao je danas da se bivša Garnizona ambulanta u krugu Opće bolnice, koja je dodijeljena Zavodu za javno zdravstvo KS, a koja je planirana za izolatorij, mora što prije prilagoditi za tu namjenu.

 Naime, Upravni odbor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ danas je održao proširenu sjednicu kojoj su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, sekretarka Ministarstva zdravstva KS Amra Isić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Sakib Katana i direktor Opće bolnice prof.dr. Ismet Gavrankapetanović.

 Sastanak je bio posvećen aktuelnoj situaciji u zdravstvu u svjetlu pandemije koronavirusa, a u tom kontekstu posebno radu i funkcionisanju Opće bolnice.

 Ovom prilikom su prezentirani efekti uvođenja 24-satnog radnog vremena na Urgentnom centru. Konstantovano je evidentno povećanje obima posla, ali i troškova za lijekove, dijagnostiku, dežure i sve ostalo.

 Predstavnici Opće bolnice upoznali premijera da je u periodu od 17. do 30. jula do 7:00 sati ujutro ukupan broj pregleda preko Urgentnog centra bio 1.383. U bolnicu je primljeno 405 osoba, preko centra je otpušteno 140 osoba, broj operacija iznosi 76 plus broj operativnih elektivnih zahvata 257, te hitnih 69.

 Dakle, Opća bolnica preuzela je značajan teret zdravstvenog zbrinjavanja građana KS u dijelu nadležnosti za koja je ova bolnica nadležna.

 Navedeno je i kako novi način rada zahtjeva sistemsku finansijsku i kadrovsku podršku.

 Direktor Katana je upoznao prisutne sa stanjem punjenja Budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja, koji u ovoj godini pao za 13  miliona, a procijenio je da će pad prihoda do kraja godine biti oko 24 miliona KM.

 U vezi sa svim navedenim premijer Nenadić je izrazio zahvalnost i podršku medicinskim radnicima za napore koje ulažu u osiguranju zdravstvene zaštite građana KS u periodu pandemije.

 Premijer Nenadić je obećao svu potrebnu pomoć funkcionisanju Opće bolnice kako u smislu dosadašnjih, tako i proširenih nadležnosti koje su očigledno uspostavljane i funkcionišu od preuzimanja bolnice od strane direktora prof. dr. Gavrankapetanovića.

 Istakao je da se bivša Garnizona ambulanta u krugu Opće bolnice, koja je dodijeljena Zavodu za javno zdravstvo KS, a koja je planirana za izolatorij, mora što prije prilagoditi za tu namjenu, na čemu trenutno rade nadležne institucije.

 Premijer je iskazao zabrinutost izvještajima Zavoda za javno zdravstvo posljednjih dana prema kojima je očigledno da je povećan broj smrtnih slučajeva, prema kojima je do danas, nažalost, preminulo 31 osoba. Tokom današnjeg dana izliječeno ih je 78.

 Ponovio je i punu podršku upravljačkim strukturama ove bolnice i zatražio odgovarajući plan aktivnosti i usluga do kraja godine na bazi kojeg će se uraditi okvirne procjene potreba. Sigurno je da će Vlada KS kao i do sada pružiti putem Zavoda zavoda zdravstvenog osiguranja u punom kapacitetu osigurati finansijsku podršku zdravstvenom sektoru.

 Upoznao je nadležne ove bolnice o podršci koju je Vlada KS tokom godine pružila zdravstvenom sektoru i ustanovama, pa tako i Općoj bolnici kojoj je u zadnja dva mjeseca odobren prijem 47 radnika na neodređeno vrijeme.

 Premijer Nenadić je obavijestio prisutne da je za drugo polugodište ove godine putem UNDP zatražena nabavka opreme za sve zdravstvene ustanove u KS.

 - Spisak neophodne opreme sastavljen je isključivo na prijedlog zdravstvenih ustanova, kroz Krizni štab Ministarstva zdravstva, verificiran na Vladi i dostavljen UNDP-u putem Zavoda zdravstvenog osiguranja na realizaciju - obrazložio je.

 Također je obavijestio da je KS veoma racionalno trošio sredstva i da je od raspoloživih devet miliona koji su osigurani u martu, osam milona KM još uvijek neutrošeno i stoji s ciljem zaštite zdravlja građana u narednom periodu.

 - Želim ohrabriti građane i poručiti im da je Vlada sredstvima racionalno raspolagala, kao i da ih ima dovoljno za neophodnu opremu - poručio je ovom prilikom premijer Nenadić.

 Rukovodstvo bolnice prof. dr. Gavrankapetanović i prim.dr. Sead Željo poručili su premijeru, ali i javnosti da će ova bolnica ići naprijed i da će svi građani koji imaju potrebe za sekundarne usluge dobiti ih, jer im je ona osigurana u skladu sa zakonom, saopćila je Press služba KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo