Svijet     | 31.07.2020. 14:39 |

Njemačka uvrstila tri španske regije na listu visokorizičnih oblasti

FENA Internet

BERLIN, 31. jula  (FENA) - Njemačka će prinuditi ljude koji se vraćaju iz tri španske regije, uključujući i Kataloniju u kojoj se nalazi Barcelona, da idu u karantin ili da se podvrgnu testiranju na koronavirus, u poljednjem udarcu evropskoj turističkoj industriji nakon višemjesečnih restriktivnih mjera.

Dok broj zaraženih virusom raste u Njemačkoj, pojavila su se strahovanja da bi turisti koji se vraćaju s destinacija u kojima je buknuo broj novih zaraza, poput Španije, mogli posijati sjeme drugog vala epidemije.

Njemačka je izvijestila o 870 novih slučajeva koronavirusa u petak, povećavajući ukupan broj zaraženih na 208.698, uz 9.141 preminulih.

Institut Robert Koch uvrstio je Kataloniju, Aragon i Navarre u sjevernoj Španiji na svoju listu visokorizičnih destinacija od koronavirisa u petak.

Ljudi koji se vraćaju iz visokorizičnih regija moraju biti smješteni u karantin na dvije sedmice ukoliko ne predoče negativni test na koronavirus ne stariji od 48 sati ili se podvrgnu testiranju na aerodromu.

Od naredne sedmice Njemačka planira učiniti testove na koronavirus obaveznim na aerodromima za sve turiste koji se vraćaju iz visokorizičnih regija, u cilju usporavanja širenja zaraza.

Ta odluka dolazi nakon što je Britanija ponovo uvela 14-dnevni karantin za ljude koji dolaze iz Španije i mogla bi nanijeti dodatni udarac španskoj ekonomiji, u kojoj prihodi od turizma iznose ukupno 12,3 posto njene ekonomije.

Prošle je sedmice Norveška saopćila da će ponovo uvesti 10-dnevni karantin za ljude koji dolaze iz Španije, dok je Francuska savjetovala ljude da ne putuju u špansku sjueveroistočnu regiju Kataloniju, prenosi Reuters. 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo