Ekonomija     | 31.07.2020. 15:22 |

Speleološko društvo iz Tomislavgrada razvija speleoturističku ponudu

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 31. srpnja (FENA) - Speleološko društvo "Mijatovi dvori" iz Tomislavgrad u sklopu projekta Krška polja III, kojeg financira Ornitološko društvo "Naše ptice" i fondacije EuroNatur i MAVA, realizira manji projekt "Razvoj speleoturističke ponude Duvanjskog polja i Buškog jezera".

Kako je za Fenu kazao Stipan Dilber iz spomenute udruge, do sada su u sklopu projekta postavljani info paneli kod najatraktivnijih speleoloških objekata tog kraja, kao što su ponor Kovači, izvor Ričina i špilja Dahne.

- U idućim fazama planiraju se akcije čišćenja pojedinih speleo-objekata što će se realizirati u suradnji s eko aktivistima organiziranim kroz facebook stranicu tomislavgrad.public, a uz to planiraju se organizirati i razne edukativne radionice i javna predavanja - kazao je Dilber.

Po njegovim riječima, ovo je tek početak jedne šire priče u okviru koje će se nastojati povezati turizam i speleologija.

- Jedinstvene prirodne ljepote i zanimljive pojave podzemnog svijeta ovoga kraja već su odavno počele privlačiti pažnju ljudi. Najprije je to bio uski krug prirodoslovaca i speleologa, zatim širi krug ljubitelja prirode, pa u konačnici sve više običnih posjetitelja - istaknuo je Dilber.

Dodao je kako je duvanjski kraj prebogat speleološkim objektima te kako te prirodne ljepote predstavljaju veliki turistički potencijal.

- Na planinskim masivima oko Duvanjskog polja i Buškog jezera nalazi se preko 200 speleoloških objekata u koje se ubrajaju jame, pećine, urušene vrtače, a dobar dio njih predstavljaju zanimljiv turistički potencijal - kazao je Dilber.

Jedan od najznačajnijih takvih objekata je špilja Dahna, koja se nalazi iznad tomislavgradskog naselja Omerovići. Radi se o važnom arheološkom i paleontološkom lokalitetu na kojem je u ranijim istraživanjima pronađeno leglo i ostaci medvjeda, čija se procjena starosti kreće od pet tisuća do čak dvadeset tisuća godina.

Tijekom prošlogodišnje međunarodne speleološke i znanstveno-istraživačke ekspedicije na tom lokalitetu pronađene su kosti, zubi i cijeli skelet špiljskog medvjeda, kao i iznimno rijedak i jedinstven nalaz - fosilizirani otisak medvjeđe šape u blatu.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo