Bosna i Hercegovina     | 01.08.2020. 11:44 |

Omarska još uvijek u sastavu Prijedora, nije postala općina

FENA Saopćenje

PRNJAVOR, 1. augusta (FENA) – Omarska se još uvijek nije odvojila od Prijedora kako bi zaživjela kao nova općina u bh. entitetu RS.

Ta inicijativa je pokrenuta još prošle godine, ali nije dovedena do kraja. 

Početkom ove godine Odsjek za mjesne zajednice Grada Prijedora dostavio je Ministarstvu uprave i lokalne samouprave primjedbu mjesne zajednice Kamičani na inicijativu i elaborat o opravdanosti formiranja općine Omarska, odnosno, upućen je zahtjev da se naseljeno mjesto Babići i dio naseljenog mjesta Kamičani izuzmu iz te inicijative.

Resorno ministarstvo je potom zatražilo od predsjednika Skupštine i gradonačelnika Grada Prijedor, kao i od Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS da se o tome izjasne sa aspekta svojih nadležnosti, a radi potpunog utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa podnesenom inicijativom, kako bi se moglo nastaviti sa procedurom propisanom zakonom.

Skupština Grada Prijedor je početkom aprila ove godine dostavila izjašnjenje na navedeni akt Ministarstva u kojem je, između ostalog navedeno da je prilikom razmatranja inicijative Skupština Grada Prijedor bila upoznata sa prigovorima mjesnih zajednica Kamičani, Kevljani i Kozarac, kao i da Skupština nije nadležna da utvrđuje granice buduće općine i da je već donijela mišljenje na inicijativu za osnivanje općine Omarska, te da ne bi bilo svrsishodno da se prigovori mjesnih zajednica ponovo stavljaju na dnevni red, budući da su već razmatrani. 

Iz Ministarstva uprave i lokalne samopuprave RS su, u odgovoru na pitanja poslanika u Narodnoj skupštini Gorana Selaka, precizirali da gradonačelnik Grada Prijedora i Uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove nisu dostavili izjašnjenja do dana upućivanja odgovora na to pitanje. 

Napominju da je osnivanje nove općine zakonska materija, i da se tek, ukoliko Vlada RS prihvati inicijativu i donese obrazloženu odluku o inicijativi za teritorijalnu promjenu, pristupa izradi nacrta zakona koji se upućuje u skupštinsku proceduru.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije