Bosna i Hercegovina     | 04.08.2020. 14:54 |

Tužiteljstvo BiH će zatražiti stav VSTV povodom akta dostavljenog od Suda BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. jula (FENA) - Tužiteljstvo BiH saopćilo je da će zatražiti stav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH povodom akta dostavljenog od Suda BiH 28. jula ove  godine.

Također, zatražit će se očitovanje, na koji način i uz koje procedure, je došlo do donošenja i selektivne distribucije navodnih „zaključaka“ u Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine - saopćeno je iz te institucije.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić održala je 'prošireni kolegij' glavnog tužitelja i šefova tužiteljskih odjela i odsjeka u Tužiteljstvu BiH, a povodom zaključaka iz Suda BiH, koji su dostavljeni samo pojedinim rukovoditeljima u ovoj instituciji.

U saopćenju se navodi da su navedeni zaključci dostavljeni pojedinim rukovoditeljima i tužiteljima, a u njima Sud ukazuje na navodne „neregularnosti“ prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužitelji i ovlaštene službene osobe, te izdavanju usmenih naredbi sudaca za postupanje u predmetima.

Dodaje se da su tužitelji mišljenja da navedeni „zaključci“ predstavljaju izravno miješanje i opstrukciju rada Tužiteljstva BiH, u borbi za jačanje vladavine prava, te izravno miješanje i opstrukciju u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa tužiteljstvo, a koji su od izuzetnog značaja za vladavinu prava.

- Zaključak je kolegija, da se VSTV BiH upozna s navedenim zaključcima te u najkraćem roku očituje o njima, kako ne bi nastupile štetne posljedice.

Također, da se od VSTV BiH zatraži da od Suda BiH pribavi detaljne informacije o održanoj sjedinici i načinu donošenja zaključka. Dopis će biti upućen i Uredu stegovnog tužitelja - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da će Tužiteljstvo BiH, radi zaštite integriteta institucije i tužiteljske funkcije, poduzeti sve zakonom predviđene mjere i radnje.​

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu