Bosna i Hercegovina     | 04.08.2020. 15:53 |

U selu Slivno kod Breze svečano je predat na korištenje novoizgrađeni vodovod

FENA Saopćenje

ZENICA, 4.augusta (FENA) - U selu Slivno kod Breze svečano je predat na korištenje novoizgrađeni vodovod kojim je trajno riješeno vodosnabdijevanje 150 domaćinstava u ovom selu i obližnjem vikend naselju Hrasno.

Izgradnja vodovoda započeta je 2013. godine, a ukupna vrijednost investicije je 872.617 KM.

Voda se zahvata na izvorištu Zmajevac u kanjonu rijeke Misoče, odakle se sistemom pumpnih stanica i potisnih cjevovoda transportuje do glavnog rezervoara kapaciteta 100 m/3 na Crnom vrhu na nadmorskoj visini od 1.063 metra, odakle se distributivnom mrežom šalje do domaćinstava.

U finansiranju projekta učestvovali su Vlada Zeničko-dobojskog kantona koja je iz sredstava vodnih naknada osigurala 250.000 KM, Projekt ruralnog razvoja (RBDP) Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj (IFAD) sa 175.000 KM, te Općina Breza sa 447.522 KM.

Premijer ZDK Mirza Ganić izrazio je zadovoljstvo zbog završetka projekta, pozivajući općinske vlasti da podnesu zahtjeve za finansiranje novih vodnih projekata budući da je u ovogodišnjem budžetu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK za općinu Breza odobreno dodatnih 290.000 KM.

- Vlada ZDK je opredijeljena za razvoj infrastrukture bez koje nema ni ugodnog življenja. Jako je važno da imate dobre puteve i riješeno vodosnabdijevanje kako biste ostali i opstali na ovim područjima i sve aktivnosti vlade su usmjerene u tom pravcu - rekao je Ganić.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Nermin Mandra, zastupnik u Skupštini ZDK Vedad Jusić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirnes Bašić te načelnik Općine Breza Munib Zaimović, saopćeno je iz Press službe ZDK. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo