Svijet     | 04.08.2020. 16:04 |

U poplavama u Južnoj Koreji poginulo 14 ljudi, više od hiljade evakuirano

FENA Internet

SEUL, 4. augusta (FENA) - Četrnaest ljudi je poginulo i više od 1.000 je prinuđeno da napusti domove nakon što su 42 uzastopna kišna dana izazvala poplave i pokrenula klizišta, saopćile su vlasti u utorak.

Obilne kiše, koje su također zahvatile Kinu, Tajland, Mijanmar i Indiju u posljednim danima, popavile su obradive površine, dijelove velikih autoputeva i mostova u prijestolnici Seulu.

Među žrtvama je i Novozelanđana iz iste porodice koji su pronađeni mrtvi u ponedjeljak nakon što je klizište pogodilo turistička sela u oblasti Gapyeong, sjeveroistočno od Seula. Među njima su žena u 65. godini života, njena 36-godišnja kćerka i trogodišnji unuk, saopćio je zvaničnik policije Gapyeonga.

Novozelandsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je upoznato s pogibijama i da pruža konzularnu pomoć. Ono nije pojasnilo svoj komentar.

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in izrazio je zabrinutost posljedicama 42-dnevnih kiša, za koje meteorolozi tvrde da predstavljaju najduži niz takvog vremena od 2013., po javni sektor za vanredne situacije koji se bori protiv pandemije koronavirusa.

On je zatražio „sveobuhvatne napore na sprečavanju novih gubitaka života“ kao što su akcije na izbjegavanju klizišta i evakuiranja ljudi, čak i u slučaju da je opasnost manje očigledna.

Većina poplavljenih cesta i mostova duž rijeke Han u Seulu, koja je blokirala saobraćaj i naštetila je infrastrukturi, ponovo je postala operativna u utorak, javila je novinska agencija Yonhap.

U susjednoj Sjevernoj Koreji, državni mediji upozorili su na eventualne poplave.

-  Svi sektori nacionalne ekonomije poduzimaju mjere na sprečavanju šteta od poplava – javila je državna novinska agencija KCNA, navodeći da bi neka područja mogla imati kišne padavine i do pola metra.         

Pozivajući se na neidentifikovanog južnokorejskog vladinog zvaničnika, Yonhap je javio da je Sjeverna Koreja otvorila svoje ustave za odbranu od poplava na graničnoj brani u ponedjeljak, bez upozoravanja susjedne države, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo