Bosna i Hercegovina     | 05.08.2020. 13:55 |

U modernizaciju putnog pravca Hranjen-Bare uloženo 300.000 KM

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 5. augusta (FENA) - Premijerka Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Aida Obuća, kantonalni ministar za privredu Mensad Arnaut i načelnik Općine Pale u FBiH Asim Zec danas su ozvaničili završetak radova na modernizaciji regionalnog putnog pravca R 448, dionica Hranjen - Bare.

Iz budžeta Direkcije za ceste BPK-a u asfaltiranje dionice u dužini od 2,1 kilometar uloženo je oko 300.000 KM.

- Poznato je da ovaj putni pravac povezuje općinu Pale u FBiH sa Gradom Goražde, a to je jako frekventna putna komunikacija i bilo je potrebno da se izvrši modernizacija i stvore bolji uslovi za sve stanovnike koji svakodnevno koriste ovaj put. U skladu sa finansijskim mogućnostima posredstvom Direkcije za ceste će se nastaviti i modernizacija ostatka ovog regionalnog puta jer je to jako neophodno za sve stanovnike - istakla je premijerka Aida Obuća.

Firma "Okac“ iz Goražda radove je okončala prije predviđenog roka, a modernizacija ovog putnog pravca je od velikog značaja posebno za stanovnike Općine Pale u FBiH.

Načelnik Asim Zec podsjeća da je ova putna komunikacija bila magistralna, a potom regionalna, te da je povezivala Sarajevo i Goražde.

-U ovoj situaciji bitna nam je veza Prače sa Goraždem. Više godina radilo se u etapama asfaltiranje u skladu sa finansijskim sredstvima, međutim nije u potpunosti završen projekat jer je samo stavljen gazeći sloj a habajući sloj nikada nije urađen jer na ovoj dionici u dužini od 42 kilometra to je ogromna suma novca. Zbog potrebe prijevoza učenika prema Goraždu tražio sam da se ovaj put održava i da se na prostoru gdje je najkritičnije izvrši presvlačenje asfaltom jer odavde oko 30 djece ide u srednje škole u Goraždu, što je u dosadašnjim uslovima bio rizik i za djecu i za prijevoznike - istakao je Zec.

Dodao je da ostaje obaveza da se u narednim godinama obezbijede dodatna sredstva za modernizaiju kompletne dionice.

- U narednom periodu u sklopu ljetnog održavanja određene aktivnosti će se provoditi na ovom putnom pravcu, a u planu i programu Direkcije za ceste Ministarstva za privredu predložene su određene aktivnosti koje će se nastaviti na ovom regionalnom putu, kako bi bio adekvatan za nesmetano odvijanje saobraćaja - kazao je ministar za privredu BPK Mensad Arnaut.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!