Bosna i Hercegovina     | 05.08.2020. 14:57 |

PCR laboratorij u Brčkom aktivno radi, potrebno angažirati dodatno osoblje

FENA Saopćenje

BRČKO, 5. kolovoza (FENA) - PCR laboratorij u Brčkom službeno je počeo s radom od ponedjeljka, 3. kolovoza, i smješten je u prostorijama bivšeg kina "Oslobođenje" u Brčkom.

Voditeljica Pododjela za javno zdravstvo Vlade Brčko distrikta BiH Anđa Nikolić kazala je da se trenutno u laboratoriju pored stručnog osoblja nalaze i konzultanti koji pomažu i prate rad kako bi nakon obuke u Brčkom zaposleni mogli samostalno obavljati poslove.

"Kapacitet laboratorija je oko 40 testova u jednom ciklusu, a kad se sva ekipa uhoda, onda će to moći i dva puta dnevno. Moram naglasiti da, ako se u Skupštini Brčkog ne usvoji novi organizacijski plan Pododjela za javno zdravstvo, niti ćemo moći ići s duljim radnim vremenom niti ćemo moći ovoliko raditi. Nažalost, u tom slučaju laboratorij će morati prekinuti s radom. Ako ne budemo u prilici zaposliti mlade, nećemo moći izdržati niti ćemo moći zakonski raditi u jednom ovakvom laboratoriju", pojasnila je Nikolić.

U sklopu nabave uređaja, dodaje, traženo je 1.000 PCR testova te je pokrenuta nabava još 2.000 testova, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"Mi smo nakon nabave uređaja odmah pokrenuli i nabavu i rezervirali još 2.000 testova, te neće biti nestašice. Svi uzorci koji se uzmu do 11 sati donose se u laboratorij i navečer su završeni, odnosno uzorci koji su uzeti danas najkasnije će biti urađeni sutra. Ponavljam, ključno je da moramo imati obučen kadar koji je spreman ove poslove obavljati kako treba", kazala je Nikolić, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana