Bosna i Hercegovina     | 06.08.2020. 14:27 |

U KS trenutno 1.342 aktivna slučaja, osnovni izvori zaraze porodični klasteri

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 6. augusta (FENA) - U Kantonu Sarajevu su trenutno 1.342 aktivna slučaja zaraze koronavirusom, a osnovni izvori zaraze su porodični klasteri – izjavila je danas članica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Anisa Bajramović.

Krizni štab održao je konferenciju za novinare na kojoj je bilo riječi o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, te aktivnostima koje ovaj štab predlaže i provodi u cilju smanjenja broja zaraženih koronavirusom.

- Kada je ukinuto stanje prirodne nesreće 31. maja u KS na taj dan nismo imali nijedan slučaj oboljelih od koronavirusa,  ali već 4. juna imamo prvog novozaraženog i u narednim danima svakodnevno se registriraju novi slučajevi – kazala je Bajramović.  

Kako je dodala, u junu je prosječan broj novozaraženih iznosio 11,5, a prosjek u julu je 65,4 osoba dnevno.  

-  Što se tiče porasta broja na sedmičnom nivou u KS, našom analizom utvrđeno je da imamo linearni rast oboljelih, znači mi trenutno nemamo eksponencijalni rast, što je dobro – navela je Bajramović.

Napomenula je da otprilike podjednako bivaju zaražena oba spola, ali je odnos umrlih muškaraca u odnosu na žene 3:1 i prosječna dob je 64 godine.

Posmatrano po općinama, u Starom Gradu je trenutno 158 aktivnih slučajeva, Centru 220, Novom Sarajevu 212, Novom Gradu 410, Ilidži 151, Hadžićima 53, Vogošći 94, Ilijašu 42, te Trnovu dva slučaja.

Govoreći o osnovnim izvorima zaraze, Bajramović je kazala da najveći broj oboljelih jesu članovi porodičnih klastera, a nerjetko se veći broj oboljelih u porodici e pojavi istovremeno. Napomenula je da se u velikom broju slučajeva prvooboljeli član porodice zarazi na poslu i to su uglavnom kancelarijski radnici, koji su sami izjavili da se na poslu tokom pauza nisu držali socijalnu distancu. Također, ti ljudi, prema njihovim riječima, u periodu inkubacije znaju često otići i na kafe u neke ugostiteljske objekte, što je dodatni problem.

JU Dom zdravlja KS, kako je kazao član Kriznog štaba i direktor ove ustanove Muhamed Ahmić, radi u izuzetno otežanim uslovima čiji su zaposlenici na izmaku snage.  Krizni štab Doma zdravlja KS, naglasio je, svakodnevno traži adekvatna rješenja jer su primorani da svakodnevno reorganiziraju svoj rad u smislu kadrova i prostora.

-  Svjesni smo svih primjedbi koje građani upućuju na naš rad i jučer sam imao sastanak s premijerom KS  Mariom Nenadićem s ciljem da se unaprijedi rad i pronađu brža i efikasnija rješennja. Ubjeđen sam ako se svi zajedno budemo striktno pridržavali epidemioloških mjera da ćemo savladati ovu epidemiju -  naveo je Ahmić.

Član Kriznog štaba KS Kemal Beganović je odgovarajući na novinarska pitanja kazao da se radi na tome da se u proces testiranja uključe i privatne laboratorije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo