Ekonomija     | 07.08.2020. 11:36 |

Halebić: Sufinansiranje zajamčene plaće privrednicima u KS za april i maj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. augusta (FENA) - Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo danas realizira sufinansiranje isplate plaća za privredne subjekte koji su pretrpjeli pad prihoda u aprilu i maju ove godine.

Na osnovu ranije objavljenog javnog poziva Ministarstva privrede KS obrađeni su podneseni zahtjevi za dodjelu sredstava za podršku isplati zajamčenih plaća zaposlenicima, čija su preduzeća suočena sa poteškoćama u poslovanju zbog epidemije korona virusa.

Ministar finansija Jasmin Halebić je kazao da je riječ o ukupno 3.019 privrednih subjekata sa oko 23.300 zaposlenih, kojima će biti isplaćen  iznos od 7.644.273 KM.

- Sredstva za ovu namjenu osigurana su u nedavno usvojenom rebalansu budžeta KS. Prosječna finansijska sredstva po jednom preduzeću iznose oko 2.500 KM - dodao je Halebić.

Ministarstvo finansija je izvršilo prenos sredstava prema bankama i očekuje se da će novac na računima preduzeća biti raspoloživ do kraja dana.

Sufinansiranje isplate zajamčenih plaća jedna je od kratkoročnih mjera iz paketa mjera koje se provode u KS na osnovu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica sa ciljem zadržavanja postojećeg nivoa zaposlenosti i podrške likvidnosti privrednih subjekata u KS, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo