Ekonomija     | 07.08.2020. 13:45 |

Briefing analiza - Za šest mjeseci 453 poziva za sufinansiranje privrede u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. augusta (FENA) - U prvih šest mjeseci tekuće godine objavljena su 453 poziva/konkursa za sufinansiranje poduzetnika i privrede u BiH, što je za 7,7 posto manje nego u istom periodu prošle godine - podaci su agencije Briefing za praćenje i analizu tendera.

Od ukupnog broja poziva za finansiranje privrede, njih 125 se odnosi na podršku zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa. Ovi pozivi se uglavnom odnose na ublažavanje posljedica nastalih usljed uticaja COVID-19 virusa i subvencioniranje dijela neto plaća – navodi se u saopćenju agencije Briefing.

Dodaje se da su u navedenom periodu raspisana 102 granta za različite oblasti podrške biznisu. Razvoj ženskog poduzetništva se spominje u 29 poziva, zanat i obrti u 40. Obajvljeno je 12 poziva za razvojne kredite i sufinansiranje kamata. Za pokretanje posla i startup preduzeća izašlo je 25 poziva.

U Federaciji BiH je objavljeno 68 posto, Republici Srpskoj 31 posto i Brčko Distriktu jedan posto poziva za poduzetnike.

Pozive za finansiranje privrede u 2020. godini objavljivala su nadležna ministarstva, općine, gradovi, razvojne agencije, ambasade te domaće i strane nevladine organizacije.

Analiza agencije Briefing obuhvata objave javnih poziva za finansiranje/sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj biznisa, kreditna sredstva, grantove u svim službenim i dnevnim novinama te preko 2.500 web stranica naručitelja – navodi se u saopćenju.  

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti