Bosna i Hercegovina     | 07.08.2020. 14:19 |

Održan protest građana Foče protiv izgradnje MHE na rijeci Bjelavi

FENA Saopćenje

SARAJEVO/FOČA, 7. augusta (FENA) - Građani Foče, okupljeni u Udruženje građana „Bjelava“ Foča i neformalnu grupu 'Sačuvajmo rijeke Foče', organizirali su danas proteste kako bi ukazali na veliko nezadovoljstvo zbog aktuelnih i planiranih radova na izgradnji većeg broja malih hidroelektrana na području općine Foča. Posebno skreću pažnju na brojne propuste prilikom izvođenja radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava i nedostatak reakcije nadležnih institucija.

Udruženje građana „Bjelava“ Foča, Neformalna grupa 'Sačuvajmo rijeke Foče' i potpisnici peticije protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na području Foče, protestima žele iskazati zabrinutost povodom radova koji se izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava, za koju nije potpisan koncesioni ugovor i nisu izdate potrebne dozvole te zbog toga građani Foče zahtijevaju njihovo hitno obustavljanje.

Građani Foča ističu „da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3, javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Općine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine. U navedenom mišljenju je jasno iskazana primjedba na gradnju planiranih MHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju s uvažavanjem svih uvjeta iz navedenog mišljenja.

Glavni republički vodni inspektor je 14. jula izdao naredbu o zaustavljanju radova na rijekama Bjelava i Mala Bjelava iako su već tada radovi na probijanju trase puta za potrebne geoloških istraživanja bili završeni. Osim toga, uprkos upozorenjima građana, radove na rijeci Velika Bjelava glavni republički vodni inspektor uopšte nije konstatirao u svom izvještaju.

„Ovim protestima tražimo da se svi započeti radovi na izgradnji MHE hitno obustave te da se vodotokovi vrate u prvobitno stanje i izvrši nivelacija terena, kao i regulacija riječnih korita koja su radovima narušena. Zahtijevamo da se ukine dozvola za detaljna geološka istraživanja na rijekama Bjelava i Mala Bjelava, jer je izdata uprkos neriješenim imovinskopravnim odnosima, te da se hitno izvrši raskid svih koncesionih ugovora za izgradnju MHE u slivu rijeke Bjelave i drugim rijekama na području Foče, jer stanovnicima Foče nije omogućeno da učestvuje u odlučivanju. Više od 3.000 stanovnika Foče je potpisivanjem peticije javno iskazalo nezadovoljstvo izgradnjom planiranih MHE na fočanskim rijekama“, istakao je u svom obraćanju Jovan Drakul, uime Udruženja građana „Bjelava“ Foča.

Podsjećamo, da su građani Foče poslali zahtjev Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske da se hitno preispita zakonitost i ukine Rješenje o odobrenom izvođenju geoloških istraživanja na tom području, izdato nakon više od mjesec dana od početka radova. Naime, investitor je izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava. Također, nezadovoljni građani Foče obratili su se i lokalnoj samoupravi sa zahtjevom da se održi tematska sjednica povodom uništavanja rijeke Bjelave.

Ovim putem, iz ovih udruženja pozivaju, zvanične institucije da preuzmu odgovornost i reaguju na ukazane činjenice te da u skladu s upućenim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava, donesu odluku o zaustavljanju radova.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti