Stranačke aktivnosti     | 08.08.2020. 12:09 |

Saopćenje za javnost PDP

FENA Saopćenje

BEGIĆ TRAŽI FORMIRANJE ANKETNOG ODBORA U SLUČAJU ,,BANDIĆ“

Nakon što je Ivan Begić, predsjednik Mladih PDP-a Banja Luka protiv Miloša Bandića, koji mu je prijetio smrću prilikom saslušanja u februaru prošle godine, podnio prijavu Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog krivičnog djela ugrožavanje bezbjednosti i povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja prijava je završila kod tužioca Hane Vranješević koja je, nakon više od godinu dana donijela odluku o obustavi istrage.

“Znači, nema koga nisam istukao. Sad ti jedan, kako se ono zoveš, Begić, ti sad meni došao. Ti dokaži kasnije da sam ja tebe istukao. Kad dobiješ šor, batine, ja znam kako ću se kasnije braniti šta je? Istrčao, potrčao, ja ću hiljadu načina naći. Ja ću te lišiti slobode, pa ćeš kasnije biti osumnjičen, 24 sata stavim te u pritvor, kao Draška. Ti nemaš 14 ovlaštenja, ja imam 14 – da te mogu dovesti, privesti, upozoriti, narediti, lišiti slobode, pretresti, sve su to veze, oduzeti ti vozilo, hitno upotrijebiti fizičku snagu, gumenu palicu, oružje… Država mi davno kupila pištolj i rekla – Miloše izvoli“. Ovim riječima se Miloš Bandić, inspektor MUP Srpske 13.02.2019. obratio Ivanu Begiću u prostorijama Policijske uprave Banjaluka.

- Hana Vranješević je donijela kriminalnu odluku u kojoj kaže da se protiv Bandića ne može da nastavi postupak zbog pravila ne bis in idem, jer je kažnjen disciplinskom mjerom 20 odsto od plate dva mjeseca. To je presedan u pravosuđu. Zamislite da vi odete i ubijete čovjeka, zbog toga vas poslodavac kazni sa 20 odsto plate i vi ne možete krivično da odgovarate. Ovo je poziv na rušenje demokratije i činjenje krivičnih đela – rekao je nakon obustave postupka Begić.

Begić je podnijeo pritužbu na naredbu o obustavi istrage protiv Miloša Bandića, imajući u vidu da je načelo ne bis in idem primjenjivo samo u slučaju da je lice suđeno pred sudom u postupku koji pravosnažno okončan – član 4. Zakona o krivičnom postupku, ali kako kaže, odgovora još nema.

Begić je u međuvremenu dokumentaciju spremio i za slanje Narodnoj skupštini Republike Srpske – Odboru za predstavke, prijedloge i društveni nadzor, sa ,,zahtjevom za ispitivanje svih relevantnih činjenica u slučaju prijetnji smrću upućenih od strane načelnika za imovinske delikte, prevare i falsifikate u PU Banjaluka Miloša Bandića upućenih Ivanu Begiću i zahtjevom za formiranje Anketnog odbora”.

,,Ovo je slučaj, presedan koji zaslužuje i održavanje posebne sjednice NSRS, a da ne govorimo o potrebi formiranja Anketnog odbora i postavljanja i Bandića, Vranješevićeve, Lepira, mene i ostalih aktere pred Anketni odbor koji će utvrditi sve relevantne činjenice i zahtijevati pokretanje postupka u OJT Banja Luka, kaže Begić.

Banja Luka, 08.08.2020. godine

Informativna služba PDP-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'