Bosna i Hercegovina     | 09.08.2020. 10:07 |

CPCD dodijelio nagrade pobjednicima foto-video izazova "Priroda je ljubav" (VIDEO)

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 9. augusta (FENA) - Dodjelom vrijednih nagrada autorima najboljih fotografija i video zapisa iz Mostara, Goražda i Bijeljine, Centar za promociju civilnog društva (CPCD) uspješno je realizirao nagradni foto/video izazov “Priroda je ljubav” u okviru projekta “Misli o prirodi!”.

CPCD sredinom maja ove godine je pozvao mlade osobe iz Bosne i Hercegovine (od 13 do 30 godina) da učestvuju u foto/video izazovu “Priroda je ljubav”, te fotografijom ili kratkim video zapisom zabilježe jednu od kategorija "Hvala prirodi", "Pomažem prirodi" i "Živim prirodu".

Na javni poziv, koji je zatvoren 15. jula, ukupno je zaprimljeno 130 prijava iz cijele Bosne i Hercegovine, od kojih je 109 prijava za foto i 21 prijava za video izazov. 

U kategoriji fotografija 75 prijava je zadovoljilo sve uslove i kriterije iz javnog poziva, a u  kategoriji video zapisa 15 radova. Iz navedenog se može zaključiti da je konkurencija bila velika, te da je izbor bio izuzetno zahtjevan.

Komisija je na evaluaciji pristiglih radova izabrala po 15 fotografija i video zapisa koji su uvršteni u finalni krug, ocjenjujući navedene kriterije iz javnog poziva.

Za najbolje radove, odnosno za svoje omiljene fotografije i video zapise, glasalo je više od 12.000 ljudi, a prvo mjesto osvojio je Bakir Čustović iz Mostara kojem je projektna menadžerica CPCD-a i voditeljica projekta "Misli o prirodi!" Dajana Cvjetković uručila nagradu - bicikl. 

Drugo mjesto osvojila je Emila Geca iz Goražda, kojoj je u njenom gradu uručen električni romobil, dok je Dino Pantić iz Bijeljine, autor trećenagrađenog rada, dobio tablet. 

Dodatnih 10 najbolje rangiranih učesnika dobit će  eko-ruksake, kao i besplatno učešće u četvorodnevnoj edukativno-zabavnoj školi za mlade eko-lidere i liderice u BiH, početkom naredne godine. 

Dajana Cvjetković u izjavi za Fenu kazala je da je "Misli o prirodi!" trogodišnji projekat, koji  finansijski podržava Švedska u iznosu od tri miliona konvertibilnih maraka.

- Osnovni cilj projekta jeste povećati uticaj civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, medija i mladih za zajedničko, sinhronizirano i snažno djelovanje na lokalnom nivou. Mi to radimo na mnogo različitih načina, jedan od njih je i uključivanje mladih osoba u razmišljanje o prirodi i zaštiti okoliša. Dodatni značaj projekta predstavlja doprinos provođenju zahtjeva Evropske unije i međunarodnih sporazuma iz oblasti okoliša, klime i energije koje je BiH ratificirala. Želimo potaknti mlade da koriste sredstva koja ne zagađuju okoliš i koja će pozitivno utjecati na njihovo zdravlje -  kazala je Cvjetković.

Navodi da su u CPCD-u pozitivno iznenađeni učešćem mladih u ovom foto-video izazovu.

- Mi smo samo za 19 dana imali 130 prijava. Planirali smo da će glasati oko 5.000 ljudi na društvenim mrežama, a na kraju takmičenja imali smo više od 12.000 reakcija, tako da smo prezadovoljni rezultatima. Sretni smo da vidimo zadovoljna mlada lica koja su primila nagrade i vjerujemo da će ih to potaknuti da i naredne godine učestvuju u sličnom izazovu - kazala je  Cvjetković.     

Nakon svečanog uručivanja prve nagrade - bicikla, organiziranog u Parku "Alekse Šantića" u Mostaru, 19-godišnji Bakir Čustović je kazao  da mu nagrada puno znači, "jer će se tako lakše kretati, poboljšati kondiciju, a manje zagađivati  prirodu". Upravo bicikl, uz  zalazak sunca, bili su motiv na njegovoj nagrađenoj fotografiji.

-  Smatram da je projekat "Misli o prirodi!" dobar i da ga treba podržati iz razloga što mnogo mladih ne brine niti misli o prirodi, uključujući i moje društvo. Svi se trebamo više angažovati u zaštiti prirode, kazao će Čustović, koji se na put do svoje kuće, kako je rekao udaljene pet km, uputio na novom biciklu. 

Goraždanska učiteljica Emila Geca, konkurisala je sa video zapisom raftinga na Drini i Tari, sa  kojim je ušla u finalni krug i osvojila drugu nagradu - električni romobil. Na uručenju je izjavila da kroz  projekat "Misli o prirodi!"  mladi mogu da pokažu koliko brinu o prirodi i okolišu, generalno.

- Mi treba da volimo našu planetu zemlju, ne samo na njen rođendan -22. aprila, već svaki dan. Mislim da se glas mladih treba da čuje svaki dan, jer oni su mnogo inovativni. Mladi  puno toga mogu da urade što se tiče uređenja parkova, zelenila, odmarališta. Ova nagrada za mene znači mnogo, iskreno se nadam da ćemo se moj romobil i ja lijepo slagati - kazala je Geca. 

Ekološku situaciju u Goraždu ocijenila je srednjom ocjenom.

- Trebamo malo više paziti na prirodne ljepote, jer priroda nam daje samo pozitivne i dobre stvari i mi to tako treba da joj vraćamo. Što se tiče našeg grada generalno, ne mogu da kažem da nije uređen, jeste, ali uvijek može bolje - kazala je Geca.

Oduševljenje nagradom nije krio ni 29-godišnji nezaposleni vaspitač Dino Pantić iz Bijeljine. Predstavnike CPCD-a i ekipu Fene,  toplo je primio u svom domu zajedno sa svojim ukućanima. Kao trećeplasirani Dino je dobio kvalitetan tablet, na  kojem će, kako je rekao, moći da izrađuje još bolje i kvalitetnije fotografije, koje su njegov najveći hobi.   

- U Projektu "Misli o prirodi!" takmičio sam se u foto izazovu. Prijavio sam se zbog promocije prirode, da drugim ljudima dam primjer da čuvaju i poštuju prirodu, kao i životinje koje žive u prirodi. Za dobru fotografiju treba se potruditi. Potrebno je da čovjek bude povezan sa prirodom  i materijom, odnosno predmetom koji fotografiše, a također i sa životinjama. U mom slučaju to je bio bicikl, ja sam bio povezan s njim i fotografija je morala da bude dobra - kazao je Pantić. 

Svi dobitnici izrazili su zahvalnost  CPCD-u, kao i svojim glasačima,  facebook prijateljima i drugim ljudima koji su su im omogućili da osvoje nagrade.

Pogledajte http://fena.ba/video/4793

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1g1E2BJMJk0WPHQisAIXhZD9qi79DWpAr?usp=sharing

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo