Svijet     | 08.08.2020. 18:02 |

Ambasada Države Katar u SAD-u: Netačna vijest objavljena na FoxNews.com

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. augusta (FENA) - Ambasada Države Katar u Sjedinjenim Državama reagovala  je na vijest objavljenu na FoxNews.com zbog, kako ističe, iznesenih brojnih lažnih optužbi protiv Katara.

- Benjamin Weinthal iz „Fondacije za odbranu demokratije“ (FDD) ranije je podnosio izobličene tvrdnje protiv Katara. Cilj mu je ugroziti katarsko gostoprimstvo američkoj vojsci u zračnoj bazi Al Udeid i premjestiti je drugdje u regiji. To nije iznenađujuće jer je Associated Press otkrio da je FDD radio u režiji Ujedinjenih Arapskih Emirata na objavljivanju klevetničkih članaka i organiziranju antikatarskih događaja.

Njegovo „istraživanje“ potkopava decenijski rad Katara na čelu borbe protiv ekstremizma i finansiranja terorizma. Katar je prva zemlja u regiji koja je sa Sjedinjenim Državama potpisala sveobuhvatni memorandum o razumijevanju za borbu protiv financiranja terorizma. Trenutno Katar ima neke od najstrožih domaćih zakona za procesuiranje zakona povezanih sa finansiranjem terorizma - ističe se u reagovanju iz Ambasade Države Katar u SAD-u.  

Navodi se da je Katar značajno uložio u vazduhoplovnu bazu Al Udeid, što je čini jednom od najnaprednijih vojnih baza na svijetu i neprocjenjivim centrom u globalnoj borbi protiv terorizma i ekstremizma.

- Spyer i Weinthal su bili primorani da priznaju u posljednjem stavku svog teksta jer je američki State Department jasno pojasnio važnost napora Katara kao "jednog od najbližih vojnih saveznika Sjedinjenih Država u regiji" i naglasio da "američko-katarska vojska i sigurnosna suradnja čini regiju sigurnijom i stabilnijom “. Ova zaključna deklaracija podriva hiperbolu sadržanu u članku.

Uprkos svemu, ti autori se trude širiti dezinformacije, uključujući šest godina star citat u članku njemačkog ministra u vezi s navodima protiv Katara, za koji se njemačka vlada javno izvinila i priznala da nema dokaza koji bi potkrijepili te tvrdnje - navode iz Ambasade Države Katar u SAD-u 

Zabrinjavajuće je, navodi se dalje, što autori i FoxNews.com koriste tragediju u Libanonu za unapređivanje lažnih narativa.

- Fokus bi trebao biti na podršci Libancima. U tom cilju, država Katar već radi na pružanju pomoći onima koji su pogođeni, slanjem aviona hitne medicinske pomoći, terenskim bolnicama, zajedno s timovima za potragu i spašavanje u Bejrutu.

Vrijeme je da se zanemare pristrane organizacije sa uskim ličnim interesom koji rade na ocrnjivanju ugleda širenjem dezinformacija i neistina. Ispod je standarda FoxNews.com davati platformu takvim akterima - poručuju iz Ambasade Države Katar u SAD-u, prenosi Ambasada Države Katar u BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo