Regija     | 10.08.2020. 19:39 |

DESUS pozvao Janšinu koalicijsku partnericu na ostavku; ona ne želi odstupit

FENA Agencije

LJUBLJANA, 10. kolovoza (FENA) - Svi parlamentarni zastupnici Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), jedne od četiriju stranaka u vladi koju vodi slovenski premijer Janez Janša, pozvali su u ponedjeljak predsjednicu svoje stranke Aleksandru Pivec da odmah podnese ostavku, što ona ne namjerava.

"Predlažemo da odmah podnese neopozivu ostavku, a ako to ne učini da joj Vijeće stranke izrekne nepovjerenje i da je smijeni", izjavio je u ponedjeljak predsjednik zastupničkog kluba DESUS-a Franc Jurša, nakon sastanka koji su on i ostala četiri zastupnika DESUS-a imali s Pivec, prenosi Hina.

Zbog nje smo kao stranka postali obilježeni aferama i to ne možemo prihvatiti, kazao je Jurša, dodajući da bi zbog toga morala otići s pozicije predsjednice.

"Kao visoka državna dužnosnica ona je dužna plaćati svoje račune", kazao je Jurša, aludirajući na zadnji slučaj koji je imao velikog odjeka u javnosti, a gdje se Pivec po nekim mišljenjima našla u sukobu interesa.

Mediji su naime objavili da je tijekom ljeta s dvojicom sinova tijekom produženih vikenda posjećivala turističke krajeve, pri čemu su navodno neke račune plaćale općine i neki poduzetnici iako su ta putovanja bila uvedena kao službeni posjeti, a troškovi nadoknađeni iz državnog proračuna.

Pivec ih na poziv stranke nije odmah uvjerljivo zanijekala nego je otišla na godišnji odmor iako je zastupnička skupina inzistirala da se odmah s njom sastane i dadne pojašnjenje.

Pivec je bila ministrica poljoprivrede i u prethodnoj lijevoj vladi premijera Marjana Šareca, a na kongresu DESUS-a prije više od pola godine neočekivano je na izbornom kongresu stranke pobijedila dugogodišnjeg vođu Karla Erjaveca.

Prema ocjenama slovenskih analitičara, upravo je to omogućilo stvaranje nove koalicije poslije ostavke prijašnje vlade Marja Šareca koji je predlagao da se odmah održe prijevremeni izbori jer prelazak stranke umirovljenika u "desni" politički tabor i savez s Janšom pod Erjavčevim vodstvom ne bi bilo izvediv.

Sve od kada je postala predsjednica nije komunicirala sa zastupnicima, a umjesto da objedini stranku izazvala je podjele, kazao je u ponedjeljak novinarima šef zastupničkog kluba i stranački veteran Franc Jurša.

On i neki drugi iz stranačkog vodstva imaju i političke zamjerke na Pivec. Tvrde da nije ispunila obećanje iz vremena ulaska DESUS-a u Janšinu vladu da DESUS neće dopustiti unošenje "ideoloških" pitanja koje forsira Janša u djelovanje vlade i da se od toga nije dovoljno distancirala.

Pivec sve te tvrdnje negira, tvrdi da nije u sukobu interesa, da su njene afere "napuhane" i da stranka radi na ostvarivanju ciljeva koje je iznijela prilikom formiranja sadašnje koalicije.

Ne namjeravam odstupiti, o tome je sada prerano govoriti, kazala je Pivec na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon sastanka sa svim parlamentarnim zastupnicima stranke koji su je pozvali da odmah dade ostavku jer s njima slabo komunicira i jer je stranka u zadnje vrijeme obilježena njenim "aferama" koje se ističu u javnosti.

"Našim zastupnicima sam danas pokazala svu dokumentaciju i račune, ali imam osjećaj da to nisu htjeli vidjeti", kazala je Pivec, dodavši da bi prihvatila odgovornost za spomenute događaje ako protukorupcijsko povjerenstvo utvrdi da je počinila prekršaj, ali da nije počinila nikakvo kazneno djelo. Neka mjerodavni organi prosude jesam li napravila neki prekršaj i štetu na račun poreznih obveznika ili poduzeća. Čini mi se da je prihvatljivo ako netko od domaćina ponekad podmiri račun za neki ručak ili večeru, kazala je Pivec.

Na primjedbe kako se od kad je preuzela stranku DESUS odmaknuo od svojih programskih načela i ne reagira na ideološki sporne izjave vodeće desne stranke, Pivec je kazala da su odluku o ulasku u Janšinu vladu donijeli nadležni organi stranke, a ne ona osobno i da se pridržavala stranačkih odredbi i smjernica.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu