Stranačke aktivnosti     | 11.08.2020. 13:36 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte BPK

FENA Saopćenje

Bosansko-podrinjski kanton Goražde prvi je kanton u FBiH koji je usvojio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju kojima se reguliše online nastava u slučaju prirodnih i drugih nesreća kao što je pandemija i sl. Ove izmjene donesene su na 12. redovnoj sjednici Skupštine 22. jula, a tiču se izmjene zakonskog okvira u kojemu će biti regulisana online nastava koja, napominje resorni ministar Arman Bešlija (DF), neće zamijeniti dosadašnji in-class sistem učionice već je neophodno imati okvir u slučaju prirodnih nesreća kada su učenici spriječeni ići u školu.

Usljed pogoršane epidemiološke situacije u cijeloj zemlji, a u cilju što boljeg i sigurnijeg načina izvođenja nastave, u organizaciji Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde održan je i radni sastanak sa predstavnicima Ministarstva za zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove te direktorima osnovnih i srednjih škola  i predstavnicima Sindikata.

Tema sastanka bila je razmatranje mogućnosti i modela rada odgojno-obrazovnih ustanova s područja Kantona tj. organizacija nastavnog procesa od septembra 2020. godine. Na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka, a među njima i zaključak da se planovi škola dostave na razmatranje Kriznom štabu kantonalnog ministarstva zdravstva kako bi se u najkraćem roku donijele odluke, preporuke i smjernice. Naglašeno je da je do sada nekoliko kantona donijelo odluku o otvaraju škola od septembra, a također su i prezentovane preporuke međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima dječijih i ljudskih prava.

Nakon odluke Kriznog štaba o mogućem modelu rada škola a u kontekstu epidemiološke situacije, Ministarstvo za obrazovanje će pristupiti realizaciji ostalih otvorenih pitanja u saradnji sa direktorima škola, nastavnicima, roditeljima i NVO, s ciljem pripreme za početak školske godine.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta