Bosna i Hercegovina     | 12.08.2020. 11:57 |

Žepče - Završeni radovi na uređenju lijeve obale Bosne 

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. augusta (FENA) - Završeni su radovi na uređenju lijeve obale Bosne u Žepču. Od 2014. do 2020. godine uređeno je oko 1050 metara riječne obale – 700 metara nizvodno i 350 metara uzvodno od ušća Krajnjače u Bosnu. Investiciona vrijednost radova iznosi 850 hiljada maraka.

Poboljšanje hidromorfoloških karakteristika korita i sprečavanje dalje erozije lijeve obale Bosne u Žepču bilo je nužno. Nedovoljan kapacitet riječnog korita, mjestimično niske obale i veći nanosi uzrokovali su erozije, plavljenja okolnog zemljišta i infrastrukturnih objekata, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Radovi su izvođeni u fazama u posljednjih šest godina.

Od 2014. do 2016. godine uređeno je ušće rijeke Krajnjače u Bosnu i 200 metara obale nizvodno – dionica do pješačkog mosta. Utrošeno  je oko 250 hiljada maraka.

Uređenje lijeve obale Bosne nastavljeno je prema Glavnom projektu „Uređenje korita rijeke Bosne u Žepču na tri dionice ukupne dužine 1800 m“ , septembar 2017. godine.

Tokom 2018. godine započeti su radovi nizvodno od pješačkog do kolskog mosta dužine 183 metra (dionica 1) . Za ove namjene izdvojeno je više od 99 hiljada maraka.

U 2019. godini nastavljeni su radovi na dionici nizvodno od kolskog mosta dužine oko 150 metara. Njihova vrijednost iznosila je oko 150 hiljada maraka.

U toku 2020. godine, uređeno je dodatnih 170 metara lijeve obale nizvodno od dionice urađene godinu ranije. Time su okončani radovi na dionici 1. Vrijednost ovogodišnjih radova iznosila je oko 150 hiljada maraka.

Uzvodno od ušća Krajnjače u Bosnu (dionica 2), prošle godine je  uređeno 345 metara lijeve obale. Vrijednost izvedenih radova iznosila je oko 200 hiljada maraka.

Kako je i predviđeno projektnom dokumentacijom, dužinom lijeve obale izvedena je temeljna betonska greda i obloga od lomljenog kamena fugovana cementnim malterom. Tako je osigurana stabilnost i zaštita obala od erozije, odnosno poboljšane su hidromorfološke karakteristike korita. Dužinom obale urađena je betonska šetnica a na pojedinim dionicima i stajališta za ribare.

Nakon radova na lijevoj, predstoji uređenje desne obale rijeke Bosne u urbanom dijelu Općine Žepče (dionica 3), navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta