Svijet     | 12.08.2020. 15:35 |

Vijetnamski premijer - Narednih deset dana kritični u borbi protiv epidemije

FENA Internet

HANOI, 12. augusta (FENA) - Vijetnamski premijer Nguyen Xuan Phuc izjavio je u srijedu da će narednih deset dana biti kritični u borbi te zemlje jugoistočne Azije protiv epidemije koronavirusa, koja se ponovo pojavila prošlog mjeseca nakon tri mjeseca bez ijednog slučaja zaraze.

Vijetnam je bio hvaljen zbog suzbijanja početne epidemije kroz agresivnog testiranja i karantina, ali se sada bori da kontrolira zarazu na više lokacija povezanih s popularnim turističkim gradom Danangom, gdje je nova epidemija registrovana 25. jula.

- Upamtite da je period od ove do sredine iduće sedmice kritičan - kazao je danas Phuc, navodi se u saopćenju vlade.

- Koje mjere trebamo nastaviti provoditi da pobijedimo virus? Kakve lekcije moramo naučiti iz trenutne epidemije? - upitao je Phuc.

Vijetnam je u srijedu izvijestio o 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, povećavajući ukupan broj zaraženih na 880, uz 17 preminulih. Svi smrtni ishodi rezultat su nove epidemije.

Jedan od novih slučajeva zaraze zabilježen je u prijestonici Hanoju i nema jasnih veza s Danangom, saopćilo je ministarstvo zdravstva, u razvoju situacije koji bi mogao zakomplicirati napore na praćenju i kontroli širenja virusa.

Phuc je izjavio u petak da je rizik širenja virusa "veoma visok" i pozvao na odlučniju borbu na suzbijanju epidemije.

Većina novih slučajeva je iz Dananga, grada od 1,1 miliona ljudi, gdje su restriktivne mjere produžene na neograničeni period u utorak.

Sportski stadion pretvoren u poljsku bolnicu s 1.000 kreveta u srijedu je primio prve pacijente od COVID-19, od kojih su mnogi prebačeni iz tri bolnice u žarištu epidemije u Danangu.

Phuc je danas okarakterizirao akcije koje su poduzele vlasti u borbi protiv trenutne zaraze kao bolje nego u prethodnim epidemijama.

Ljudi su također reagovali mirnije, uprkos iznenadnom ponovnom pojavljivanju virusa, kazao je.

Phuc je ranije govorio da će početak augusta biti odlučujući period za sprečavanje širenja virusa većeg obima, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu