Magazin     | 13.08.2020. 16:10 |

Beč - 'Kampus religija', mjesto za sve vjere, dobija oblik

FENA Saopćenje

BEČ, 13. augusta (FENA) - Nakon što su prethodnih godina u Beču postavlje­ne smjernice za osnivanje centra vjerskih zajednica „Kampus religija“ („Campus der Religionen“) u Seestadt Aspernu, centar postepeno dobija svoj oblik.

Pobjednički nacrt arhitektonskog rješenja predstavljen je 11. augusta ove godine i obuhvata sakralne objekte i Visoku crkvenu pedagošku školu.

'Kampus religija' treba pokazati da se religije u Beču mogu okupiti i graditi suživot. Od samog početka na ovom projektu sarađuje osam vjerskih zajednica, koje uključuju austrijsku budističku zajednicu, rimokatoličku crkvu, evangelističku crkvu, islamsku vjersku zajednicu, grčko-pravoslavnu crkvu, izraelsku vjersku zajednice, novoapostolske crkve u Austriji i vjerske zajednice Sikha.

Grad Beč je u tu svrhu stavio na raspolaganje površinu od 10.000 kvadratnih metara. Pored sakralnih objekata, u kampusu će se nalaziti i zajednički prostor veličine 2.800 m2.

U okviru međunarodnog arhitektonskog konkursa za "Kampus religija" u Aspernu pobijedio je bečki arhitektonski biro "Burtscher-Durig ZT“ koji se isticao odmjerenošću i elegancijom.

Projekt je osvojio žiri harmoničnim rasporedom i putevima kretanja. Sve kapele, džamije, sinagoge i hramovi svjesno su napravljeni da budu neutralni i bez hijerarhije.

Trg ima prilaze i vrtove na više nivoa kao i stepenice za sjedenje u međuprostorima. Pojedine fasade sakralnih objekata su ozelenjene, a multifunkcionalne prostorije u sklopu Visoke pedagoške škole kao što su menza i velika sala osmišljene su tako da budu pogodne za korištenje pripadnicima svih vjeroispovijesti.

'Kampus religija' je jedinstven projekat i ima značajnu simboliku. To je prvi veliki korak koji će svijetu pokazati da saradnja religija može pokrenuti pozitivne društvene tokove, javlja Eurocomm-PR Sarajevo.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'