Regija     | 13.08.2020. 16:18 |

Slovenska vlada o razgovorima Pompeo - Janša

FENA Agencije

LJUBLJANA, 13. kolovoza (FENA) - Slovenski premijer Janez Janša u četvrtak se u razgovorima s američkim državnim tajnikom u vili Bled zauzeo za čvrstu suradnju EU-a i SAD-a u području energetske sigurnosti, budućih sigurnosnih i zdravstvenih izazova, priopćio je njegov ured.

Janša je tijekom susreta s Pompeom izrazio solidarnost sa SAD-om u suočavanju s epidemijom covida-19 i njenim posljedicama, te ocijenio da današnji izazovi s kojima se suočava suvremeni svijet nisu manji od onih u prošlosti, priopćio je Janšin ured.

Današnje prilike, po ocjeni koju je prenio slovenski premijer američkom gostu, "pozivaju na još tješnju suradnju SAD-a i Europske unije", te "jačanju uloge transatlantske zajednice", za što će se u okviru EU-a zalagati i Slovenija.

Janša je također rekao da Slovenija i SAD u NATO savezu vide "najčvršći temelj europsko-američkih odnosa" i da su se on i američki državni tajnik složili o potrebi jednakomjerne raspodjele tereta u savezništvu.

Slovenija je prema Janši zainteresirana za jačanje vojne suradnje sa SAD-om, a on i Pompeo razgovarali su i o jačanju bilateralnih odnosa i nihovom produbljivanju.

"Slovenija cijeni proaktivni američki pristup u pogledu energetske sigurnosti u srednjoj Europi koji se manifestira i u jakoj potpori inicijativama kao što su Inicijativa triju mora i Partnerstvo za transatlantsku energetsku suradnju", kazao je Janša Pompeu dodavši da će njegova zemlja u obje te inicijative jačati svoju ulogu.

Slovenski premijer i američki državni tajnik razmijenili su i mišljenja o međunarodnim temama, uključujući i situaciju na zapadnom Balkanu, koji će biti jedan od prioriteta slovenskog predsjedanja EU-om, prenosi Hina.

Što se tiče odnosa s Rusijom i Kinom, Janša i Pompeo su se složili da u tim odnosima treba "tražiti i voditi računa o strateškom interesu naše civilizacije".

Ta se civilizacija, kako se navodi, "temelji na vrijednostima sigurnosti, slobode, vladavine prava i demokracije".

"Ta načela neka budu temelj usklađivanja i traženja zajedničkih stajališta između EU-a i SAD-a u odnosima s Ruskom Federacijom i Kinom", navodi se među ostalim u priopćenju nakon razgovora Janša - Pompeo.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije