Bosna i Hercegovina     | 14.08.2020. 10:24 |

Islamska zajednica u BiH djeci s autizmom poklonila neurofeedback aparat

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. augusta (FENA) - Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osigurala je sredstva Udruženju "Mali svijet" iz Lukavca za nabavku neurofeedback aparata, za profesionalan i adekvatan tretman djece s poteškoćama u razvoju, s posebnim fokusom na djecu s autizmom.

Direktor Vakufske direkcije Senaid Zajimović je kazao da je Vakufska direkcija u konsultaciji s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem odlučila donirati potrebna sredstva iz vakufskih prihoda za nabavku ovog aparata.

- Time je Islamska zajednica još jednom pokazala da ima osjećaj za najosjetljivije kategorije u našem društvu - kazao je Zajimović.

Predsjednica Udruženja "Mali svijet" Amra Fatušić istakla je da će nabavkom neurofeedback aparata Centar biti u mogućnosti svojim korisnicima pružiti punu podršku tom terapijskom tehnikom.

Neurofeedback, pojasnila je, postupan je proces učenja koji iskorištava sposobnost mozga da se samostalno regulira i traži ravnotežu. Istraživanja pokazuju da ta vrsta treninga povećava plastičnost mozga, što djeci daje bolju sposobnost rješavanja fizičkih i emocionalnih poteškoća i omogućava im da iskoriste svoj puni potencijal.

Trenutno 110 djece s razvojnim teškoćama prima tretman u okviru rada Udruženja "Mali svijet". Zbog velikog broja djece, terapiju neurofeedbecka nije moguće realizirati prema protokolu tretmana, pa se na toj terapijskoj tehnici oformila lista čekanja, javlja MINA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana