Svijet     | 15.08.2020. 12:08 |

Rouhani: UAE učinio veliku grešku sklapanjem sporazuma sa Izraelom

FENA Internet

TEHERAN, 15. augusta (FENA) - Ujedinjeni Arapski Emirati napravili su "veliku grešku" zbog sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, rekao je u subotu iranski predsjednik Hassan Rouhani u ljutitoj osudi onog što je nazvao izdajom Emirata.

Sporazum između UAE i Izraela, čije je postizanje objavljeno u četvrtak, a za koji je američki predsjednik Donald Trump pomogao u posredovanju, smatra se da ima za cilj pojačati animozitet prema regionalnoj sili Iranu.

U televizijskom govoru Rouhani je upozorio UAE da ne dozvoli Izraelu da ima "podršku u regiji", javio je Reuters.

- Bolje bi bilo da Emirati budu na oprezu. Učinili su veliku grešku, to je izdajnički čin. Nadamo se da će to shvatiti i da će odustati od tog pogrešnog puta - rekao je Rouhani.

Rekao je da se čini da je dogovor usmjeren na osiguravanje da Trump pobijedi u drugom mandatu na američkim predsjedničkim izborima u novembru i osvrnuo se na činjenicu da je najavljen u Washingtonu.

Dodao je da Emirati smatraju da mogu jamčiti sigurnost tako što će sarađivati s iranskim neprijateljima, ali Iran je "historijski bio zaštitnik svojih susjeda i garant za sigurnost Perzijskog zaljeva".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo