Bosna i Hercegovina     | 08.12.2020. 15:08 |

Forto: Neadekvatno postupanje pravosuđa stvara plodno tlo za nove napade (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Neadekvatno, presporo ili nikakvo sankcioniranje napada na predstavnike medije u Bosni i Hercegovini stvara plodno tlo za nove napade, koji su iz godine u godinu sve češći i brutalniji, uključujući slučaj pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci, kazao je danas generalni sekretar Društva novinara Bosne i Hercegovine Fedžad Forto.

On je u obraćanju članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH podsjetio da je Društvo novinara najstarije medijsko profesionalno udruženje.

Ocijenio je da je parlament, kao predstavništvo građana, pravo mjesto za dijalog s predstavnicima medijske zajednice kao svojevrsnog glasa javnosti i temelja slobode izražavanja budući da se samo međusobnom saradnjom i uvažavanjem može unaprijediti stanje medijskih sloboda u zemlji.

Bosna i Hercegovina je na 58. mjestu na Indeksu slobode medija Reportera bez granica, ali je za utjehu, kaže Forto, najbolje rangirana od zemalja u okruženju, uključujući članice Evropske unije kao što su Hrvatska, Mađarska ili Bugarska.

Sve više napada na novinare, kaže Forto, može imati nesagledive posljedice po stanje slobode izražavanja kao jednog od osnovnih stubova demokratskog društva. I u 2020. godini kada se svijet suočio s problemom pandemije koronavirusa napadi na predstavnike medija u BiH nisu prestajali, kao ni loši primjeri sudske prakse.

Generalni sekretar naveo je nekoliko primjera napada među kojima je hakerski napad na novinsku agenciju Patria, prijetnja policijskog službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Nermina Džafića u Sudu BiH upućena novinaru Avdi Avdiću te prijetnji šefa predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duška Perovića redakciji portala Capital.ba.

Također, dvije osobe povezane s kriminalnim miljeom upale su 14. aprila u redakciju portala Faktor zbog teksta o paljenju automobila, a Forto je posebnu pažnju posvetio aferi „Respiratori“ i napadima na novinare Fokusa i Raporta koji su izvještavali o toj aferi.

Prijetnje krivičnim prijavama protiv novinara koristio je i predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Fikret Prevljak, kaže Forto, navodeći kao razlog za smjenu direktorice TVSA Duške Jurišić navodno postojanje krivičnih prijava, što se pokazalo netačnim.

- Nevjerovatnih dvije godine nakon demonstracija dijela boraca u Sarajevu i napada na snimatelje Klixa i Al Jazeere Općinski sud u Sarajevu donio je presude napadačima zbog krivičnog djela nasilničkog ponašanja - po šest mjeseci zatvora uvjetno - podsjeća Forto.

Urednica portala E-trafika Vanja Stokić, nakon izvještavanja o migrantima, dobila je putem Facebooka prijetnje smrću od poznatog kriminalca iz Bratunca Gorana Živanovića. Prijetnje su odmah prijavljene policiji i Živanović je brzo pronađen i priveden.

- Međutim, šok je došao kada je nakon nekog vremena banjalučko tužilaštvo odustalo od postupka protiv Živanovića uz obrazloženje da su njegove prijetnje smrću bile izražavanje stava, a o ovom genijalnom uspjehu pravosuđa svjetsku javnost su upoznali Reporteri bez granica - podvukao je Forto.

Izlaganje o postupanju pravosudnih institucija Forto je završio odlukom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, odnosno tužiteljice Sanite Imamović, od 20. novembra da se neće provoditi istraga protiv Huse Ćesira i Muamera Ćesira zbog krivičnog djela laka tjelesna povreda.

- U pitanju je čuveni "napad na kameru" predsjednika Općinskog odbora SDA Novi Grad Huse Ćesira dogodio još u martu 2019. godine nakon pisanja Žurnala o poslovanju njegove firme Bosnaplast, što znači da je Kantonalnom tužilaštvu trebalo nevjerovatnih godina i po dana da donese odluku u slučaju koji je detaljno snimljen kamerom - kazao je.

Naveo je i nekoliko pozitivnih slučajeva rada pravosudnih institucija, koje su zabilježene uglavnom u Zeničko-dobojskom kantonu, koji je tako ispao lider u odbrani novinarskih sloboda.

Kako je zaključio generalni sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto postoji velika potreba za uspostavljanjem stalnog dijaloga između novinarskih profesionalnih udruženja, zakonodavnih tijela i akademske zajednice kako bi se što prije pronašla adekvatna zakonska i druga rješenja kojima bi se novinari zaštitili od sve učestalijih napada i na taj način odbranila sloboda izražavanja kao temelj demokratskog društva.

Predsjedavajućeg Komisije Damira Arnauta (Naša stranka) zanimala je otvorenost pravosudnih institucija prema medijima te je Forto ukazao na zatvorenost pravosudnih institucija prema medijima na šta je ukazano i u Izvještaju OSCE-a koji je nazvan "Sindrom nekažnjivosti", a tu je i problem nepostojanja adekvatnog glasnogovornika dok su njihove web stranice neažurirane.

Poslanici su se složili da zabrinjava nekažnjivost napada na novinare te je i predloženo da se urade zakonske izmjene koje bi zaštitili novinare na terenu.

Pogledajte https://fena.ba/video/5151/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14m7ukUW6kQG_MTd6cwgfiZm2hXjeeuCJ?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo