Bosna i Hercegovina     | 02.03.2021. 11:55 |

Džumhur: Transparentnost uvijek vežemo za pitanje posjedovanja informacija

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 2. marta (FENA) - Transparentnost uvijek vežemo za pitanje posjedovanja informacija, kazala je danas ombudsmanka za ljudska prava u BiH Jasminka Džumhur.

Ona je to rekla kao uvodničar na konferenciji za predstavljanje nalaza i preporuka za unapređenje transparentnosti i etičke infrastrukture u javnim službama na svim nivoima u BiH, u organizaciji Projekta “Podrška implementaciji antikorupcijskih strategija u Bosni i Hercegovini“ koji finansira EU (Institucionalna podrška antikorupciji - IPAK).

Džumhur je naglasila kako Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH ima više mandata pod jednim krovom, a to je da su obudsmani, da su tijelo za jednokost, centralna institucija za sprečavanje diskriminacije, te da su centralna institucija za slobodu pristupa informacijama.

- Kada pogledate ta tri mandata, koja su različito od države do države podijeljena na nekoliko institucija, onda možete vidjeti tu jednu kompleksnost koja možda u ovom momentu nedovoljno, nije preslikana u našu unutrašnju organizaciju i sistematizaciju a što je rezultat činjenice je da krajem 2008. početkom 2009. godine kada je pravljenja ova sistematizacija imala je samo jedan cilj - da se obezbedi spajanje dvije entitetske i jedne državne institucije u jednu, jer je to nama bio uslov za viznu liberalizaciju - kazala je Džumhur.

Ona je istakla da kada se govori o transparentnosti “uvijek tu transparentnost vežemo za pitanje posjedovanja informacija i činjenje dostupnosti te informacije javnosti, a s druge strane transparentnost se uvijek veže i za prevenciju korupcije i prevenciju kršenja ljudskih prava, odnosno transparetnost je značajan instrument kada štitimo ljudska prava”.

Ona je podsjetila da je Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH uradili 2018-2019. specijalni izveštaj vezan za slobodu pristupa informacijama i za položaj novinara.

- Izvještaj je ukazao ne samo slabosti koje su prepoznate kroz djelovanje Institucije ombudsmana, kroz naše žalbe koje mi zaprimamo, nego smo radili istraživanje prema organima na svim nivoima, da nam oni kažu šta su to problem sa kojima se oni suočavaju, kakav je problem u primjeni slobode pristupa informacijama - kazala je Džumhur.

Dodala je da Zakon o slobodi pristupa informacijama nije dobar instrument za medije.

- Ona je dobar ukoliko se bavite istraživačkim novinarstvom, s obzirom na rokove od 15 dana i ja sam jedna od zagovornica da je veoma važno urediti pitanje medija, odnosno pristup informacijama za medije posebnim aktom. Smatram da nema transparentnosti, nema vladavine prava ako ne dajemo informacije građanima, ako nisu te informacije dostupne i ako stavimo blokade na informacije - poručila je Džumhur.

Vođa tima IPAK projekta Zoran Jačev informirao je učesnike da je u radu konferencije pored predstavnika institucija medija i nevladinih organizacija iz BiH učestvuju i predstavnici iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije.

Svrha konferencije je službeno predstaviti nalaze i preporuke analize koje je pripremio projektni tim i predložiti mapu puta za poboljšanje transparentnosti i etičke infrastrukture u javnim službama na svim nivoima u BiH, kao i postizanje sporazuma između relevantnih dionika da postupe u skladu sa mapon puta.

Preporuke za unapređenje transparentnosti i etičke infrastrukture u javnim službama na svim nivoima u BiH pokrivaju oba aspekta pitanja: Unaprijeđenje transparentnosti institucija i Uspostavljanje i funkcionisanje etičke infrastrukture u institucijama.

Preporuke koje će biti predstavljene odnose se na pitanja u poboljšanju transparentnosti i etičke infrastrukture u javnim službama: unaprijeđenje zakonodavstva za slobodan pristup informacijama, proaktivno objavljivanje informacija, uspostavljanje i funkcionisanje etičke infrastrukture (etički kodeksi, ponašanje, sprečavanje sukoba interesa, disciplinski postupci), unaprijeđenje uspostavljanja i pojačana primjena alata za e-upravu na svim nivoima u BiH te unaprijeđenje etičke infrastrukture u institucijama, nadležni i pisani postupci za slobodan pristup informacijama u institucijama, pisana pravila i postupci za proaktivno objavljivanje informacija, priprema, usvajanje i primjena etičkih kodeksa / ponašanja, pisana pravila za sprječavanje sukoba interesa kao i uvođenje etičkih odbora u institucije. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo