Regija     | 07.09.2021. 13:58 |

Sud BiH podržava ciljeve foruma o nezavisnosti u nepristranosti pravosuđa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. septembra (FENA) - Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Hasija Mašović i registrar tog suda Emira Hodžić učestvovale su na Osmom regionalnom forumu o vladavini prava za jugoistočnu Evropu, održanom 3. i 4. septembra 2021. godine u organizaciji AIRE centra i Civil Rights Defenders-a.

Tema ovogodišnjeg foruma bila je - nezavisnost i nepristranost pravosuđa.

Forum je obuhvatio centralnu konferenciju u Dubrovniku, na kojoj su učestvovali predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, sadašnje i bivše sudije tog Suda, kao i bivši direktor i sekretar Venecijanske komisije Vijeća Evrope.

U nacionalnim radnim centrima u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Tirani i Zagrebu, okupili su se predstavnici cijelog regiona, uključujući predsjednike i sudije vrhovnih i ustavnih sudova, ombudsmane, zastupnike država pred sudom u Strazburu, predstavnike pravosudnih centara/akademija i nevladinih organizacija, kao i istaknute pravne stručnjake iz regiona.

Forum je predstavljao interaktivni skup, a učesnici iz regiona su putem videoprijenosa imali priliku uključivati se i uživo diskutovati.

Sud Bosne i Hercegovine svojim učešćem izražava podršku provođenju ciljeva Foruma koji su usmjereni na promovisanje provođenja Evropske konvencije o ljudskim pravima na lokalnom nivou, podsticanje regionalne saradnje u kontinuiranom razvoju vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, kao i pružanje pomoći u procesu evropskih integracija država u regionu, saopćeno je iz Suda BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić sudjelovao na prvom Mostar Security Forumu

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Promo

Cross Border Coworking Conference 2024: Digital Nomads Edition od 9. do 11. listopada u Mostaru

Kompanija m:tel pokrenula kampanju 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja