Bosna i Hercegovina     | 09.09.2021. 11:27 |

CCI - Tri revidirane institucije u ZDK nisu dobile pozitivne izvještaje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. septembra (FENA) - Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine do 7. septembra 2021. objavio je sva tri izvještaja planirana u ovoj godini za Zeničko-dobojski kanton (ZDK) i to: Izvještaj o finansijskoj reviziji ZDK za 2020. godinu, Izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva za privredu ZDK za 2020. godinu i Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2020. godinu. Od tri revidirane institucije nijedna nije dobila čisto pozitivan izvještaj revizora, saopćili su Centri civilnih inicijativa.

U saopćenju se navodi da revizorski izvještaj o finansijskoj reviziji ZDK za 2020. godinu (Budžet ZDK) sadrži mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje za finansijske izvještaje, te mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje za usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima. Vladi ZDK upućeno je 26 revizorskih preporuka, od čega je pet novih i 21 preporuka koja je već data u Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2018. godinu.

Revizorski izvještaj o finansijskoj reviziji Ministarstva za privredu ZDK za 2020. godinu sadrži mišljenje s rezervom za finansijske izvještaje i mišljenje sa rezervom za usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima. Ured za reviziju institucija u FBiH prvi put vrši finansijsku reviziju ovog Ministarstva. Nakon izvršene revizije za 2020. godinu Ministarstvu je dato ukupno 10 preporuka.

Revizorski izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2020. godinu sadrži pozitivno mišljenje za finansijske izvještaje i mišljenje s rezervom sa skretanjem pažnje za usklađenost poslovanja sa zakonskim propisima. Zavodu su upućene 24 preporuke od čega je 14 novih i deset preporuka koje su već date u Izvještaju o finansijskoj reviziji za 2016. godinu, saopćeno je.

Ured za reviziju je završio svoj dio posla u izuzetno važnom procesu kontrole trošenja javnih sredstava, koja doprinosi da se novac svih građana troši transparentno, odgovorno i efikasno, sa ciljem da se osiguraju kvalitetnije javne usluge za građane. Sljedeći na potezu su predstavnici revidiranih institucija koji su odgovorni za utrošak javnih sredstava. Revizori su identifikovali propuste i dali preporuke za njihovo otklanjanje. Revidirane institucije, prema Zakonu o reviziji institucija u FBiH, u roku od 60 dana od dostavljenog izvještaja o reviziji dužne su Uredu za reviziju dostaviti Plan za prevazilaženje propusta i nepravilnosti utvrđenih u revizorskom izvještaju.

Tim povodom, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju odgovorne u revidiranim institucijama da se u skladu s revizorskim izvještajima i Zakonom o reviziji očituju o provedenim radnjama i pripreme Plan za realizaciju dobijenih preporuka, kako bi uočene nepravilnosti bile otklonjene.

Projekat „Učinkovitija javna revizija za smanjenje korupcije u Bosni i Hercegovini“ provode Centri civilnih inicijativa (CCI) uz finansijsku podršku Švedske. Projektom se želi doprinijeti odgovornijem trošenju budžetskih sredstava i smanjenju korupcije u javnim institucijama u BiH, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

CCI poziva na povlačenje predloženih izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS 

CCI - Niska realizacija revizorskih preporuka u BPK,neophodno uključivanje Skupštine

Šest institucija na saslušanju pred Komisijom Predstavničkog doma PSBiH

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli