Bosna i Hercegovina     | 10.09.2021. 14:08 |

Oprema za uspostavu asistivnog kabineta Školi za srednje stručno obrazovanje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. septembra (FENA) - Oprema za uspostavu asistivnog kabineta za djecu i omladinu sa poteškoćama u razvoju uručena je Školi za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje, saopćio je Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Općine Novo Sarajevo.

Radi se o prvom savremenom kabinetu za asistivnu tehnologiju i senzornu integraciju za djecu sa poteškoćama u razvoju u Bosni i Hercegovini, a koji će uz stručnu pomoć kvalifikovanog osoblja koristiti ne samo učenici ove škole, nego i učenici Centra "Vladimir Nazor", te ostala djeca koja pohađaju osnovne i srednje škole sa područja Općine Novo Sarajevo.

Cilj uspostave kabineta je stvoriti osjećaj sigurnosti kod djece sa poteškoćama u razvoju, smiriti ih, poticati na učenje, unaprijediti komunikacijske vještine, pospješiti koncentraciju te poboljšati samokontrolu i kvalitetu života. Kabinet ima i posebna pomagala za pristup računaru, posebne tipkovnice za djecu s teškoćama motorike ruku, te zamjene za miševe.

Ugovor o primopredaji opreme u vrijednosti od 30.000 KM potpisali su načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica Škole za srednje stručno obrazovanje i radno osposobljavanje Inga Biščević.

Načelnik Tanović istakao je da će Općina pružati podršku ovoj školi u cilju stvaranja što kvalitetnijih uslova za rad i školovanje djece i omladine za poteškoćama u razvoju, a naročito za realizaciju ovog značajnog projekta koji je i dio Integrirane strategije razvoja Općine Novo Sarajevo do 2023. godine, saopćio je Odsjek za informisanje, odnose s javnošću i protokolarne poslove Općine Novo Sarajevo. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Novo Sarajevo nastavlja podršku Memorijalnom centru Potočari

Općina Novo Sarajevo - Od ove godine sve porodilje imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć

IDDEEA pružila pomoć Općini Novo Sarajevo na putu digitalne efikasnosti

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel