Bosna i Hercegovina     | 21.09.2021. 12:09 |

Osiguravanje jednakog tretmana licima s invaliditetom je pitanje ljudskih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. septembra (FENA) - Institucija Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine izradila je Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju za javnost Ombudsmena se navodi da je zaštita lica s invaliditetom jedan od najosjetljivijih i najspecifičnijih elemenata društveno-razvojne, ekonomske i socijalne politike uopšte. Osiguravanje jednakog tretmana licima s invaliditetom nije pitanje socijalne pomoći nego osnovnih ljudskih i građanskih prava.

Tokom izrade ovog specijalnog izvještaja, Ombudsmani su sačinili pregled međunarodnih dokumenata ljudskih prava koji garantuju licima s invaliditetom pravo na rad, pregled pozitivnog zakonodavstva Bosne i Hercegovine, praksu Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, a provedeno je i sveobuhvatno istraživanje postupanja i praksi nadležnih organa na nivou BiH, entiteta i kantona.

Ombudsmani su konsultovali i organizacije lica s invaliditetom, čiji su stavovi, takođe uvršteni u tekst specijalnog izvještaja.

Ombudsmani su nadležnim organima uputili preporuke, čije provođenje treba rezultovati bezuslovnom primjenom međunarodnih standarda i uspostavljanjem efikasnog zakonodavnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje i zaštitu prava na rad lica s invaliditetom.

Specijalni izvještaj je objavljen na web stranici ove institucije - saopćeno je iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ombudsmeni BiH čestitali Međunarodni dan djeteta, ukazali na potrebu zaštite djece i maloljetnika

Ombudsmeni BiH - Poštovati prava i slobode utvrđenih Konvencijom UN-a o pravima djeteta

U Sarajevu konferencija o ljudskim pravima u BiH, procjena stanja

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel