Svijet     | 01.10.2021. 11:53 |

Sakašvili tvrdi da se vratio u Gruziju, vlasti negiraju

FENA Internet

TBILISI, 1. oktobra (FENA) - Bivši gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili poručio je svojim pristalicama u petak da se vratio u Gruziju uprkos prijetnji zatvorom i pozvao ih je da glasaju za opoziciju na izborima za vikend, ali ga je vladajuća stranka optužila za lažiranje vraćanja u zemlju.

Sakašvili, koji ima bazu u Ukrajini, najavio je ranije ove sedmice da se planira vratiti u domovinu na lokalne izbore u subotu kako bi pomogao "spasiti zemlju" i pozvao je na ulične proteste nakon izbora, javlja Reuters. 

Gruzijski premijer rekao je da će biti uhapšen ako se vrati. Sakašvili, koji je predvodio gruzijsku Ružičastu revoluciju 2003. godine, smatra da su optužbe protiv njega, koje se odnose na navodnu zloupotrebu ovlasti i zataškavanje kriminalnih radnji, politički motivisane.

U petak je na društvenim mrežama objavio poruku koja glasi: "Dobro jutro, Gruzijo! Iz Gruzije osam godina kasnije!"

Zatim je objavio videozapis snimljen noću iz, kako je rekao, gruzijskog grada Batumija i pozvao svoje pristalice da glasaju za njegovu stranku Ujedinjenog nacionalnog pokreta ili za bilo koju malu stranku koja se protivi vladajućoj stranci Gruzijski san.

- Svi moraju izaći na izbore i glasati, a 3. oktobra se moramo okupiti na Trgu slobode. Ako ima 100 hiljada ljudi, niko nas ne može pobijediti. Vidite, riskirao sam sve, svoj život, slobodu, sve, da bih došao ovdje. Želim samo jedno od vas, da izađete na izbore - rekao je on.

Predsjedavajući vladajuće stranke Irakli Kobakhidze optužio je Sakašvilija da je lažirao video i rekao da nije u zemlji, prenijela je agencija Interfax.

- Svi video zapisi koje je Sakašvili distribuirao iz Batumija su lažni - rekao je drugi visoki stranački zvaničnik, Givija Mikanadzea.

Napetosti između vladajuće stranke Gruzijski san i opozicije, koju podržava Sakašvili, veoma su intenzivne od parlamentarnih izbora prošle godine za koje je opozicija tvrdila da su namješteni. Međunarodni posmatrači tada su rekli da su izbori bili konkurentni i da su se općenito poštovale osnovne slobode.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Koalicioni partneri u RS-u traže od opozicije podršku u bojkotu izbora

Dodik poziva koalicione partnere u RS-u na bojkot izbora po Izbornom zakonu BiH

Gruzijski parlament usvojio sporni zakon o 'stranim agentima'

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli