Kultura     | 08.10.2021. 11:09 |

Predstavljeno književno stvaralaštvo Mate Grbavca

FENA Saopćenje

MOSTAR, 8. listopada (FENA) - U Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne predstavljeno je književno stvaralaštvo Mate Grbavca.

Voditelj programa bio je književnik Ivan Sivrić, a o književnom djelu Mate Grbavca govorila je književnica Blanka Kraljević.

Sivrić je pročitao Grbavčev životopis te nekoliko izvadaka iz recenzija i osvrta autora koji su pisali o pojedinim Grbavčevim knjigama, dok je književnica Blanka Kraljević govoreći o autorovom književnom stvaralaštvu najviše pozornosti posvetila romanu Zemlja Hercegova.

Kako je istaknuto, "to je roman čija je radnja smještena u petnaesto stoljeće, to sudbonosno stoljeće za hrvatski narod, ali i za druge na ovim prostorima jer je turska sila rušila sve pred sobom. To je priča o vladarima Humske zemlje, velikim vojvodama Sandalju Hraniću i hercegu Stjepanu iz plemićke obitelji Kosača, ali i drugim osobama toga doba: kraljici Katarini, bosanskim kraljevima Tomašu i Tomaševiću, Jeleni Lazarević i drugim. Roman je pisan u JA formi, likovi sami govore o sebi i drugima".

Blanka Kraljević je naglasila da se roman čita u jednom dahu.

Stihove, objavljene i neobjavljene čitao je Ivan Dugandžić, član Kluba studenata hrvatskoga jezika "Franjo Milićević" s Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Nazočnima se na koncu obratio i sam autor govoreći o svom književnom putu, pogledu na život, ulozi književnosti u društvu, obrazovanju, oblikovanju kako čovjeka, tako i društva. Završio je čitajući pjesmu Humačka ploča, pjesničkom viđenju početaka hrvatske pismenosti na ovim prostorima.

Mate Grbavac (Hardomilje Ljubuški 1947.) do sada je objavio 5 zbirki pjesama (Na vratima knjige, Noćna svjetiljka, Radosna zvona, Žedni putnik i Nemir tišine), roman za djecu Pepine čudesne zgode, roman za puno punoljetne Svijetla strana sunca i povijesni roman Zemlja Hercegova. Pjesme su mu prevođene na engleski, talijanski i albanski jezik. Do sada je napisao preko 45 recenzija književnih djela, a broj lektoriranih knjiga, publikacija, kataloga i putopisa je daleko veći. Pokretač je i organizator Ljubuškoga pjesničkoga maratona, jedinstvene pjesničke manifestacije na kojoj sudjeluju brojni pjesnici iz BiH i Hrvatske. Zastupljen je svojim ostvarenjima u čitankama za osnovnu školu. Trenutno radi na Ljubuškom pjesničkom zborniku, a za tisak je već pripremljena knjiga Poetska slikovnica, priopćili su iz DHKHB.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Gost Književne srijede Mate Grbavac

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli