Kultura     | 12.10.2021. 14:05 |

Dan Hafiza Širazija, jednog od najvećih pjesnika svjetske književnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. oktobra (FENA) – Današnji dan se u Iranu i svijetu obilježava kao Dan Hafiza Širazija, jednog od najvećih pjesnika svjetske književnosti, saopćeno je iz Iranskog kulturnog centra u Sarajevu.

Šamsoddin Mohammad Hāfez Šīrāzī je ime velikog perzijskog poete irfanskog usmjerenja. Šīrāzī je pisao u formi gazela i sa relativno malom pjesničkom zaostavštinom uspio je postati nezaobilaznim imenom perzijske poezije.

 Njegovi stihovi poslužili su kao inspiracija i njemačkom pjesniku Geteu, koji je po uzoru na Hāfeza napisao djelo Istočni divan. O bitnosti njegove figure govori i činjenica da svaka iranska kuća posjeduje Hāfezov divan, koji je  u više navrata prevođen na engleski jezik. Njegovi stihovi doživljavaju različite reinterpretacije u likovnoj umjetnosti, najčešće kaligrafiji, kao i u muzici.

 Ono što je o njegovom životu poznato je to da je rođen oko 1317./1315. godine u Šīrāzu koji se nalazi na jugu Irana.

Pretpostavlja se da je umro oko 971. god, a sahranjen je u poznatom parku Osala, kraju kojeg je jako volio. Mjesto se po njemu zove Hāfezijje.

Šamsoddin Mohammad Hāfez Šīrāzī iza sebe je ostavio manje od petsto gazela, nekoliko kasida i dva spjeva o krčmaru. Njegov divan objavio je njegov prijatelj Muhamed Golendam. Hafizov divan sadrži oko 500 gazela. Hafizov divan pored gazela sadrži i druge pjesničke vrste, te pjesme na arapskom i lokalnom širaskom dijalektu.

Pored Hajjama, Firdusija, Sa'dija i Rumija, Hāfez je jedan od najpoznatijih perzijskih pjesnika izvan granica Irana... ,navodi se u saopćenju

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

U Sarajevu upriličeno virtualno iskustvo berbe šafrana iranske provincije Khorasan

U Iranskom kulturnom centru otvorena izložba 'Sebilj' Munira Tufekčića

Objavljena knjiga/udžbenik 'Perzijski jezik: početni nivo studija za početnike'

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli