Kultura     | 18.10.2021. 10:48 |

Zatvoren Poligon- festival književnosti i kulture

FENA Saopćenje

MOSTAR, 18. oktobra (FENA) -  Šesto izdanje Festivala književnosti i kulture 'Poligon' održano je od 14. do 16. oktobra u Mostaru, a kao i prethodnih godina, publici su se predstavila najvažnija imena regionalne književne scene govoreći o svojim posljednjim izdanja i dajući uvid u nove rukopise na kojima rade.

Osim toga, gosti su se s Tinom Laco dotakli i priče o perspektivama budućnosti u kontekstu europskih tokova i zbilje u kojoj mi živimo, budući da je ovogodišnja tema Festivala Poligon bila "Europa- obećanje budućnosti", saopćili su u ponedjeljak organizatori.

Festival su u četvrtak otvorili Monika Herceg i Namik Kabil, a u petak, nakon likovne radionice s Majom Rubinić, uslijedio je performans Anteja Jelinića i Matka Abramovića gdje su posjetiocima pisali pjesme, nakon čega su se u Narodnom pozorištu predstavili dobro poznati hercegovački književnici Adnan Žetica i Adnan Repeša. Festival su u subotu na maloj sceni HNK zatvorile Radmila Petrović i Ivana Maksić.

Osim oficijelnog programskog dijela koji se i ove godine dešavao na nekoliko lokacija u gradu s obje strane Neretve, domaćini su se kao i do sada potrudili da goste upoznaju s ljepotama i znamenitostima Hercegovine i Mostara, vraćajući grad na referentnu tačku mjesta susreta, umjetnosti i kulture, a ne samo političkih nesuglasica, stoji u saopćenju.

"Izuzetno sam zadovoljan kako je prošao šesti Poligon. Drago mi je da su gosti otišli sretni i ponijeli lijepu priču i iskustva iz Hercegovine i s festivala. Vidjevši reakcije publike na naše ovogodišnje goste, odmah sam zaboravio sve organizacijske probleme s kojima smo se suočili, budući da i dalje živimo u pandemiji i da su sredstva za kulturu i umjetnost relocirana negdje drugdje. Nadam se da se vidimo i iduće godine s veselijom festivalskom temom koja više neće problematizirati ništa što ima veze s pandemijom- kazao je književnik Mirko Božić, direktor Festivala.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Toplo vrijeme izmamilo zmije: Mostarski vatrogasci sve češće ih izvlače iz automobila

Kreću radovi na križanju ulica kod bivšeg hotela 'Ero'

Mostarski gradonačelnik primio izaslanstvo Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel