Kultura     | 26.10.2021. 12:52 |

Grebović-Lendo: Biblioteke su mjesto susreta i razmjene mišljenja

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 26. oktobra (FENA) - Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u BiH pod motom "Biblioteka – mjesto susreta" bit će obilježen 29. oktobra, a cilj je podsjetiti na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

Biblioteke (javne, akademske, školske, specijalne) - partneri iz Bosne i Hercegovine će učestvovati u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.)

Direktorica Biblioteke Univerziteta u Sarajevu i koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH uime Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo na konferenciji za medije povodom obilježavanja ovog dana kazala je da je riječ o aktivnosti koja je proizišla iz ERASMUS Plus projekta pod nazivom "Umrežena biblioteka" te da su partneri UNSA u ovom projektu Sveučilište u Mostaru i Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać.

Grebović-Lendo kazala je da je ovo peta godina kako se obilježava Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama te da Univerzitet u Sarajevu kontinuirano ima više od 40 biblioteka partnera u BiH koje zajedničkim snagama i organizovanjem različitih događaja podsjećaju građane na važnost učešća biblioteka u razvoju društva znanja.

- Ove godine odlučili smo da naš moto bude "Biblioteka mjesto susreta" jer je biblioteka mjesto susreta ne samo bibliotekara i korisnika, već i korisnika sa drugim korisnicima. To je i prostor razmjene informacija, mjesto gdje korisnici dolaze u potrazi za informacijama. Bez obzira da li se biblioteke nalazile u fizičkom ili online prostoru one su mjesto susreta - podvukla je Nadina Grebović-Lendo.

Prorektorica za kvalitet UNSA Dušanka Bošković, između ostalog, istakla je saradnju između biblioteka rekavši  da u obilježavanju ovog Dana učestvuju biblioteke iz cijele BiH. Također je navela da je program koji se priprema za Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama osmišljen tako da ukaže na značaj biblioteka kao odgojnih ustanova, a također i da predstavi ulogu biblioteka u promociji naučnih radova.

Nacionalni dan na Univerzitetu u Sarajevu počet će webinarom namijenjenom bibliotekarima pod nazivom "Ideje za odgojno-obrazovni rad s djecom i mladima u digitalnom okruženju”. Također će biti održano i savjetovanje "Uloga univerzitetske biblioteke u povećanju vidljivosti naučnih radova“. Prvi dio savjetovanja rezerviran je za promociju OJS (Open Journal System) platforme na kojoj je publikovan časopis “Pregled” koji ove godine slavi 111 godina izlaženja a čiji je izdavač Univerzitet u Sarajevu od 1967. godine. Nakon promocije, prisutni će imati priliku pogledati i izložbu posvećenu izdavačkoj djelatnosti Univerziteta u Sarajevu, a koju je priredila Služba za izdavačku djelatnost Rektorata. Drugi dio savjetovanja rezerviran je za izlaganja o temi povećanja vidljivosti naučnih radova.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

'Uči, čitaj, otkrij' za podizanje svijesti o važnosti biblioteka

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel