Svijet     | 26.10.2021. 13:46 |

Bijela kuća razmatra strategiju čiste energije u Bidenovom prijedlogu zakona

FENA Internet

WASHINGTON, 26. oktobra (FENA) - Bijela kuća fokusira se na paket strategija čiste energije za veliki zakon o unutrašnjoj politici predsjednika Joea Bidena za koji zvaničnici vjeruju da bi mogao postići slična smanjenja emisije stakleničkih plinova kao početni prijedlog koji je opozicija poništila.

Bajdenova administracija razgovarala je o prijedlozima u ponedjeljak u Bijeloj kući s liderima desetak ekoloških i pravosudnih grupa, rekao je visokorangirani službeniku administracije koji je zatražio anonimnost. Novi pristup je bio potreban nakon što je senator iz države uglja Joe Manchin, demokrat iz Zapadne Virginije, odbacio raniji plan Bijele kuće za čistu energiju.

Novi prijedlozi bi proširili grantove i zajmove u poljoprivredi i industrijskim sektorima kako bi im pomogli da pređu na dobavljače čiste energije s manje emisija stakleničkih plinova koji doprinose globalnom zagrijavanju, rekao je zvaničnik, prenosi AP.

Postojale bi i nove porezne olakšice za prenoviranje doma za korištenje solarne energije, vjetra i drugih obnovljivih izvora energije. 

Nove strategije dolaze u trenutku kada se predsjednik i demokrate u Kongresu bore da završe razgovore o Bajdenovom sada smanjenom paketu od najmanje 1,75 biliona dolara ulaganja u socijalne usluge i u klimatske promjene prije nego što kasnije ove sedmice otputuje na dva globalna samita u inostranstvu, javlja AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel