Magazin     | 26.10.2021. 15:56 |

Washington D.C., prvi grad koji je prebrojio svoje mačke

FENA Agencije

WASHINGTON, 26. listopada (FENA) - Kad joj prednje šape dotaknu tlo, brkato stvorenje naglo pogleda gore, a kamera klikne i zabilježi prizor. Riječ je o mačkama, a mjesto snimanja nije neka udaljena divljina nego prijestolnica Sjedinjenih Država.

Fotografije su nastale u sklopu programa pod nazivom DC Cat Count. Riječ je o trogodišnjim naporima aktivista koji se bore za dobrobit životinja, kao i znanstvenika da popišu svaku mačku u Washingtonu. 

Organizatori kažu da studija pruža adekvatnu procjenu veličine gradske mačje populacije.

Ustanovljeno je da u Washingtonu živi oko 200.000 mačaka, od kojih otprilike polovica otpada isključivo na one kućne. Drugi dio čine mačke koje imaju ograničen ili nikakav pristup vanjskim prostorima i mačke lutalice, kaže Tyler Flockhart, konzervacijski biolog koji vodi projekt.

"Mislim da ne postoji neki drugi divlji sisavac ili mesožder, koji u takvoj gustoći živi blizu ljudi”, kazao je, misleći na mačke u urbanom okruženju. "Doista je zanimljivo da imamo toliko mnogo mačaka na tako maloj lokaciji".

Istraživači su za ovaj popis razgovarali s reprezentativnim uzorkom stanovnika, analizirali podatke iz utočišta za životinje, kretali se posebnim rutama u potrazi za mačkama i postavili kamere na više od 1500 lokacija.

"To je vjerojatno najpodrobnija analiza mačaka u bilo kojemu svjetskom gradu”, rekao je Flockhart, prenosi Hina.

Njihove su kamere snimile i brojne druge životinje poput vjeverica, rakuna, lisica, jelena pa čak i jednog risa. 

"Velika je raznolikost divljeg života u našem gradu", kaže Flockhart. "Često gradovima smatramo mjesta u kojima žive samo ljudi, no ondje susrećemo brojne vrste divljih životinja – od glodavaca do velikih predatora”.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Bijela kuća ponovila da je SAD protiv izraelskog kopnenog napada na Rafah

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel