Bosna i Hercegovina     | 04.11.2021. 15:28 |

Seminar'Govor mržnje nije put u slobodno i demokratsko društvo' sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) - Vijeće za štampu i online medije u Bosni i Hercegovini organizira inter-profesionalni seminar/webinar "Govor mržnje nije put u slobodno i demokratsko društvo" koji će biti održan 5. novembra u Sarajevu.

Seminar se organizira pod okriljem zajedničkog programa Evropske unije i Vijeća Evrope "Horizontalni program za zapadni Balkan i Tursku 2019-2022", u sklopu projekta "Sloboda izražavanja i sloboda medija u Bosni i Hercegovini (JUFREX)".

U Bosni i Hercegovini, postojeći pravni okvir za suzbijanje govora mržnje i praktična primjena još su usmjereni ka efikasnom adresiranju problema. Neophodna su poboljšanja u identificiranju i sankcioniranju govora mržnje kao i bolje razumijevanje odgovornosti svih aktera, uključujući javne osobe i novinare, saopćeno je iz Vijeća za štampu i online medije u BiH.

Cilj ovog događaja je podizanje svijesti o odgovornoj ulozi medijskih profesionalaca, javnih službenika, policije i pravosuđa u prevenciji govora mržnje u društvu, kroz okupljanje predstavnika pravosuđa, novinara, drugih medijskih aktera, eksperata, službenika za provođenje zakona, predstavnika akademske zajednice, studenata te organizacija civilnog društva.

Na događaju će se diskutirati o fenomenu govora mržnje u javnoj debati, postojećem zakonodavnom okviru i metodama borbe u BiH, u poređenju sa međunarodnim i evropskim standardima zasnovanim na Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, interpretiranim i primjenjenim od Evropskog suda za ljudska prava.

Kroz prezentacije uživo i online, panel diskusije, razmjenu iskustava i dobrih praksi, seminar će doprinijeti da se uključenim akterima naglasi njihova uloga i odgovornost za izgradnju boljeg društvenog okruženja u kojem slobodu izražavanja mogu ostvarivati svi, uz izbjegavanje zapaljivog, diskriminirajućeg i polarizirajućeg govora mržnje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

NDC: Novom online platformom protiv govora mržnje i zapaljive retorike bh. političara

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Govor mržnje protiv muslimana u Indiji povećan za više od 60 posto

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel