Bosna i Hercegovina     | 19.11.2021. 14:47 |

U novootvorenom Migrantskom naselju 'Lipa' već smješteno oko 250 migranata

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 19. novembra (FENA) - Predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, kantonalne i gradske vlasti, Evropske unije, kao i svih međunarodnih organizacija uključenih u migracijski proces u našoj državi, prisustvovali su današnjem otvorenju novoizgrađenog Migrantskog naselja "Lipa".

Centar "Lipa" trebao bi sada značajno umanjiti pritisak velikog broja migranata i izbjeglica na gradsko središte, odnosno javne površine i napuštene objekte u užem centru Bihaća.

-Ovim je prvenstveno potvrđeno da vlasti u Bosni i Hercegovini uprkos političkoj krizi mogu uraditi ono što se od njih očekuje, a nadam se da će dijalogom i kompromisom nastaviti rješavati i prevazilaziti sve kompleksne probleme. Također, prevladao je humani pristup, ili da budem precizniji - ovim ljudima u nevolji osigurano je pravo na humano postupanje. Tu se prije svih moram zahvaliti građanima Bihaća, koji su u proteklom periodu zaista pokazali empatiju. Evropska unija je u višenamjenski prihvatni centar 'Lipa' uložila 1,7 miliona eura, dok su drugu polovinu potrebnih sredstava osigurali naši međunarodni partneri Njemačka, Austrija, Švicarska i Italija. To je samo još jedan dokaz da radimo svi zajedno kako bismo pomogli Bosni i Hercegovini - rekao je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Modernizirani prihvatni centar ima smještajni kapacitet za oko 1.500 ljudi, a formiran je kao kontejnersko naselje sa osiguranom pitkom vodom, električnom energijom i svim ostalim neophodnostima za dostojanstven smještaj i boravak ljudi u nevolji. Poseban prostor u ovom kontejnerskom naselju osiguran je za ranjive kategorije korisnika usluga, odnosno porodice sa djecom i maloljetnike bez pratnje.

-Izuzetan primjer šta možemo postići zajedničkim radom i saradnjom svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Zajedničkim naporom i uz podršku međunarodne zajednice izgradili smo prihvatni centar s vjerovatno najboljim uslovima za boravak u ovom dijelu regije. Osigurali smo odgovarajuću lokaciju i moderni višenamjenski prihvatni centar za 1.000 samaca, 300 članova porodica sa djecom i 200 maloljetnika bez pratnje. Na ovaj način želimo olakšati i građanima Bihaća, koji su realno do sada iznijeli najveći teret migrantske krize u našoj zemlji - izjavio je šef kabineta ministra sigurnosti BiH Senahid Godinjak.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić posebno su istakli važnost maksimalnog angažmana državnog ministarstva sigurnosti i ostalih nadležnih institucija u BiH, s obzirom da je napokon uspostavljena efikasnija kontrola kretanja migranata, koordinacija djelovanja na terenu, kao i upravljanje privremenim prihvatnim centrima.

Kampom će inače upravljati pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH, u saradnji sa članovima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i ostalih međunarodnih organizacija. Ispomoć za sigurnost samog kampa pružat će Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, naravno uz podršku i angažman Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP-a USK).

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Migrantske porodice s djecom bit će privremeno izmještene u hotel "Sedra"

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu