Regija     | 20.11.2021. 13:23 |

Bošnjaci danas slave Dan Sandžaka

FENA Internet

BEOGRAD, 20. studenoga (FENA) - Bošnjaci u Srbiji danas proslavljaju svoj najveći nacionalni praznik, Dan Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji obilježavanje ovog praznika započelo je sinoć organiziranjem promocije knjige „Sandžak- stogodišnja borba za slobodu“ autora Dauta Nurilera, a pored ove promocije u BNV Srbije večeras će biti organizirani tradicionalni „Sandžački književni susreti“ SAKS 2021.

Pored Bošnjačkog nacionalnog vijeća i druge institucije u Novom Pazaru i gradovima u okruženju organizirat će obilježavanje ovog najvećeg nacionalnog praznika Bošnjaka u Srbiji. Tako će se u Kulturnom Centru Novi Pazar organizirati tribina „Živjeti ideju antifašizma“ kao i bogat kulturno-umjetnički program s ciljem promocije tradicije i kulture sandžačkih Bošnjaka, javlja portal nova.rs. 

 „Matica Bošnjačka“ također organizira manifestaciju „Amanet“ u prilog obilježavanja Dana Sandžaka na kojoj će biti promoviran jubilarni glasnik Bošnjačke Akademije Nauka i Umjetnosti.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić rekla je u svojoj čestitki povodom Dana Sandžaka, da Bošnjaci s ponosom ističu da su građani Sandžaka u Drugom svjetskom ratu organizirano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju.

Ona je svim građankama i građanima Sandžaka, uime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitala Dan Sandžaka uz poruku da samo zajedno, jedinstveni i složni mogu izgraditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život.

Odluku da se 20. studenoga proglasi nacionalnim praznikom sandžačkih Bošnjaka donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a tu odluku verificirao je i tadašnji Savet za nacionalne manjine Republike Srbije.

U Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu, kao i još nekim mjestima u Sandžaku 20. studenoga je za Bošnjake neradni dan.

Ove godine, kao i prethodnih godina Bošnjacima u Sandžaku ovaj praznik nije čestitao nitko iz Vlade Republike Srbije.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Poruke mira i stabilnosti sa skupa o položaju i statusu Bošnjaka u regiji

Konaković: Odziv bošnjačkih lidera regiona pokazuje interes za zemljom koju smatraju svojom maticom (VIDEO)

Policija Bijeljine dostavila izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv maloljetnika koji je vrijeđao Bošnjake

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel