Svijet     | 22.11.2021. 21:05 |

EU namjerava harmonizirati trajnost važenja certifikata o vakcinaciji

FENA Internet

STRASBOURG, 22. novembra (FENA) - Evropska komisija namjerava da uskladi trajnost važenja certifikata o vakcinaciji protiv Covid-19, uključujući i efekte treće doze, izjavila je evropska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides u ponedjeljak, u jeku rekordnih cifri zaraženih u nekim državama članicama EU.

- Potpuno sam svjesna urgentnosti trenutka, i to je razlog što Evropska komisija radi s krajnjom urgentnošću na jačanju koordinacije poteza, uključujući i dužinu važenja i ulogu treće doze u kampanji vakcinacije - poručila je ona evropskim poslanicima u Strasbourgu.

Austrija je danas postala prva zemlja u zapadnoj Evropi koja je ponovo uvela lockdown od pokretanja kampanje vakcinacije, zatvarajući prodavnice koje nisu od ključnog značaja, barove i kafiće dok broj zaraženih bukti širom svih sprektara društva drugu uzastopnu zimu u dubokom zamrzavanju kontinenta.

Kyriakides je kazala da su rasprave s državama članicama o COVID certifikatu u toku, i da izvršni organ bloka namjerava iznijeti prijedloge u ovoj sedmici.

- Odlučni smo da odvratimo trenutni val i također smo svjesni da trebamo poslati jasne, koherentne poruke našim građanima - izjavila je evropska povjerenica, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Habota o evropskom putu BiH: Trenutno smo u fazi koja se bavi screeningom

EU okončala postupak protiv Poljske, ne postoji rizik za vladavinu prava

HNK Mostar oglasio se povodom izjave predsjednika Gradskog Vijeća Grada Mostara

Promo

Novi ciklus Škole plivanja na Olimpijskom od 15. maja

m:tel Siguran NET - zaštita na mobilnom i kućnom internetu

Аlkaloid - Rezultati rada za period januar-marta 2024. godine