Bosna i Hercegovina     | 09.12.2021. 12:30 |

Sindikat pozvao Vladu FBiH za pregovore o visini osnovice za platu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. decembra (FENA) - Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u Federaciji Bosne i Hercegovine obratio se u septembru Vladi Federacije BiH s inicijativom za pristupanje pregovorima o utvrđivanju osnovice i boda za budžetsku 2022. godinu.

Prema informacijama koje je dobio Samostalni sindikat, Vlada FBiH je međutim uputila resornim ministarstvima prijedlog Nacrta budžeta za 2022. godinu sa istom visinom osnovice od 330 KM.

Odredbama Granskog kolektivnog ugovora preciziran je postupak utvrđivanja osnovice i boda za 2022. godinu, koji Vlada FBiH nije ispoštovala, napominje se u saopćenju Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH.

S obzirom da nisu održani pregovori s reprezentativnim sindikatom u vidu potpisivanja Sporazuma o utvrđivanju osnovice za narednu godinu, Sindikat je pozvao Federalnu vladu za hitno održavanje pregovora, radi utvrđivanja visine osnovice za 2022. godinu.

Iz federalnog budžeta se izdvaja plata za oko 6.900 uposlenika, između ostalog zatvorskih policajaca-stražara kazneno popravnih zavoda FBiH oko 1.000, sudskih policajaca FBiH 800, uposlenika FMUP-a 900, 300 uposlenika FUCZ (deminera), 1.200 uposlenika Porezne uprave FBiH, 1.300 uposlenika ministarstava u Vladi F BiH, agencija, zavoda i drugih.

- S obzirom na povećanje troškova života, Samostalni sindikat je aktom predložio nakon 11 godina usklađivanje osnovice ili boda za 10 posto. U slučaju da Vlada FBiH, donese jednostranu odluku bez usaglašavanja sa Sindikatom, organizirat ćemo proteste i generalni štrajk svih uposlenika koji su na budžetu Federacije BiH - upozorava Sindikat.

Samostalni sindikat je u skladu sa dosadašnjom saradnjom pozvao Vladu da prije pokretanja bilo kakvih aktivnosti u periodu od 13. do 16. decembra organiziraju pregovore, kako bi u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH i Granskim kolektivnim ugovorom za službenike organa uprave i sudske vlasti Federacije BiH izvršilo usklađivanje osnovice i boda za 2022. godinu i time ispoštovali Zakone i odredbe Kolektivnog ugovora te zaustavili održavanje protesta, generalnog štrajka i tužbi za novčana potraživanja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Danas sjednica Vlade Federacije BiH povodom prve godine rada u ovom mandatu

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Promo

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel  

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'