Kultura     | 10.12.2021. 11:51 |

Ivanković: Ustrajavati na pozivu na čitanje i kroz podsjećanje na Andrića

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Na današnji dan 1961. godine bosanskohercegovački pisac Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za roman "Na Drini ćuprija". Andrić je bio prvi književnik s prostora bivše Jugoslavije koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Svečana dodjela nagrada održana je u Stocholmu, u dvorani Koncertne palate švedske akademije. A ovo najveće svjetsko prizanje Andriću je dodjelio dr. Anders Esterlling, član Akademije. Nagradu koju je dobio Andrić je donirao  za unapređenje bosanskohercegovačkog bibliotekarstva.

Književnik Željko Ivanković podsjeća da je pisac Svetislav Basara jednom prilikom rekao kako bi Ivo Andrić davno bio zaboravljen da nije dobio Nobelovu nagradu. A Ivanković smatra da je ovaj Basarin stav svakako veoma blizu istini.

-Da nije dobio tu nagradu nit bi se Srbi njime hvalili, nit bi mu Hrvati zamjerali "izdaju", niti Bošnjaci islamofobiju. I, evo, sad sam rekao sve naše ljubavi i sporove oko književnika i književnosti. A vidite, kako ovdje nije riječ o književnosti nego samo o književnicima i iskazivanju naših frustracija, ustvari dječjih bolestinaših identitarnih kompleksa. A, pritom, niti tko čita Crnjanskog, niti Krležu, niti Selimovića, niti Kiša ili Kovača, pa čak niti tog Andrića, jedinog nam književnog nobelovca... Mi smo jedna od najzaostalijih europskih zemalja i ako bi podsjećanje na 60. godišnjicu dodjele Nobelove nagrade Andriću ponukalo barem jednu osobu na čitanje bilo koje njegove knjige, već bi imalo smisla. I ako se to ne dogodi, mi moramo raditi svoje - ustrajavati na pozivu na čitanje. Čitanje uopće. Andrić i njegovo djelo to itekako zaslužuju! I s Nobelom i bez njega!- kazao je Ivanković povodom 60. godina od uručenja Nobelove nagrade bh. književniku Ivi Andriću

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Predstavljen roman 'Zaključana vrata: Sutješki monolozi' autora Željka Ivankovića

Norveški pisac Jon Fosse dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2023.

Narodno pozorište RS-a gostuje na Mostarskom proljeću

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu