Bosna i Hercegovina     | 10.12.2021. 12:35 |

Tanović Branković: Početak projekta 'Govori istinu moćnima'

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Povodom obilježavanja dana ljudskih prava, 10. decembra, danas je u Sarajevu najavljen početak projekta koji Fondacija društva zajedničkih vrijednosti zajedno sa Robert F. Kennedy Fondacijom za ljudska prava (RFK HR), pokreće u januaru 2022. godine, a koji se odnosi na izgradnju samosvjesnosti i promoviranje ljudskih prava u obrazovanju srednjoškolaca u cijeloj BiH.

Saradnja koja je počela 2019. godine tokom boravka predsjednice RFK HR Kerry Kennedy u Sarajevu, ima za cilj regionalno i evropsko povezivanje i aktivnosti RFK HR u domenu ljudskih prava pod simboličnim nazivom „Speak Truth To Power“ (STTP) ili „Govori istinu moćnima“.

Projekt ima za cilj pružiti znanja i pregled metodologija i strategija obrazovanja i aktivizma u domenu ljudskih prava, njihovu provedbu i evaluaciju, kao i dokumente koji pomažu u korištenju, primjeni i nadogradnji  RFK HR i STTP resursa.

Art konsultantica Fondacije društva zajedničkih vrijednosti Arma Tanović Branković  je kazala da Fondacija počinje projekt „Speak Truth To Power“ - Voice of Art, pojasnivši da koristeći umjetnost, konceptualni način mišljenja, humanističke nauke, žele potaknuti mlade da se obuče, obrazuju, osvijeste i da zauzmu aktivnu ulogu u procesu društvenih promjena, i to čine kroz umjetnost.

Po njenim riječima, prvi dio projekta koji će početi u januaru 2022. godine, odnosni se na osam radionica koje će voditi eminentni umjetnici, profesori i profesorice Univerziteta u Srajevu, koji kroz svoj rad promoviraju i bave se ljudskim pravima.

Napomenula je da su radionice besplatne i održavat će se putem Zoom-a, a poziv da se mladi uključe u ove radionice bit će poslan svim srednjim školama u BiH.

- Mislimo da jačanjem mladih ljudi, jačanjem i osnaživanjem njihove partitativne uloge u društvu, možemo biti kreatori nekog boljeg društva u kojem će se ljudska prava mnogo više poštovati nego što se poštuju danas - navela je Tanović Branković.

Dodala je da će nakon radionica biti objavljen poziv mladim ljudima koji su prošli navedene radionice, koji će imati mjesec dana da pojedinačno ili grupno kreiraju jedno umjetničko djelo.

Naglasila je da se osim promocije i jačanja svijesti o ljudskim pravima, radi i o razvoju konceptualnog načina mišljenja, o orkestriranju različitih ideja, o promoviranju kritičkog mišljenja, otvaranja druge perspektive...

- Dakle, razmišljanje o tome kako se nešto što je neka pojedinačna priča, kršenje ljudskih prava, može pretočiti u umjetnost bez obzira o kojem se mediju radi. Mladi ljudi će imati mogućnost da snime film, da naprave sliku, da naprave performans, da naprave konceptualno umjetničko djelo. Najbolja od tih dijela, selektirana od stručnog žirija, će biti predstavljena na izložbi u Historijskom muzeju, planiranoj za mart naredne godine - kazala je Tanović Branković.       

Također, najbolja od tih djela će imati mogućnost da budu predstavljena na svjetski priznatim, poznatim smotrama kako vizuelnih umjetnosti tako i filmskih.  

- Umjetnost i ljudska prava su uvijek bila povezana sa tim humanističkim djelovanjem i brojne su izložbe trenutno u svijetu koje se tiču ljudskih prava i koje se tiču umjetničkog odgovora na kršenje ljudskih prava. Mislim da smo mi vrlo unikatni, jer smo se odlučili obratiti mladima, jer smo odlučili da pozovemo mlade da kroz umjetničko djelovanje progovore o svojim ličnim iskustvima kršenja ljudskih prava i da preuzmu odgovornost da budu korektiv društva u kojem će živjeti i koje je njihovo okruženje - kazala je Tanović Branković.   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lagumdžija na Harvardu o neophodnosti globalnog regulisanja i upravljanja vjestačkom inteligencijom

Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti i Kennedy Fondacija organiziraju trodnevni skup u Sarajevu

Fondacija Društva zajedničkih vrijednosti i Kennedy Fondacija organiziraju trodnevni skup u Sarajevu

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel