Bosna i Hercegovina     | 10.12.2021. 14:24 |

Članovi radnih tijela PSBiH na sjednici o provođenju preporuka UN CEDAW komiteta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Članovi ustavnopravnih komisija Predstavničkog doma i  Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma PSBiH učestvovali su danas u Bijeljini na zajedničkoj tematskoj sjednici o temi „Provođenje Preporuke 12 (a) Komiteta Ujedinjenih nacija za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena (UN CEDAW komiteta)“.

Na sjednici, koju je tehnički organizovala i pripremila Agencija za ravnopravnost polova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, članovi radnih tijela oba doma PSBiH Ljubica Miljanović, Jasmin Emrić, Aida Baručija, Nikola Lovrinović, Zlatan Begić, Jakov Galić i Asim Sarajlić upoznati su s preporukama koje je UN CEDAW komitet podnio na Šesti periodični izvještaj BiH o implementaciji UN Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena, kao i sa prijedlogom aktivnosti za provođenje tih preporuka.

Učesnicima zajedničke tematske sjednice predstavljeni su i prijedlozi amandmana na Ustav BiH, koje su, s ciljem provođenja preporuka UN CEDAW komiteta, podnijeli predstavnici nevladinih organizacija.

Učesnici sjednice zaključili su da se, na platformi prezentovanih inicijativa, nastavi aktivnost u nadležnim radnim tijelima PSBiH na formalizovanju prijedloga ustavnih amandmana i slanju tih amandmana u pralamentarnu proceduru.

Podršku ovim aktivnostima, dogovoreno je na zajedničkoj tematskoj sjednici, pružit će Agencija za ravnopravnost polova BiH kao i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radmanović i članovi Delegacije PSBiH na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana

Konferencija o ulozi PSBiH u postizanju održivog razvoja BiH sutra u Sarajevu

OSCE - Sutra u Sarajevu konferencija o eliminaciji rodno zasnovanog nasilja

Promo

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa

Poziv na panel-diskusiju u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli