Ekonomija     | 13.12.2021. 13:00 |

PKKS - Kvalitetno mentorstvo doprinos razvoju i reputaciji kompanije

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Privredna komora Kantona Sarajevo (PKKS) organizirala je obuku za 19 mentora u kompanijama iz različitih branši u okviru projekta „Podrška uspostavi dualnog sistema obrazovanja u Kantonu Sarajevo“, koji provodi ta komora.

Cilj edukacije je omogućiti polaznicima sticanje novih znanja i vještina, te pripremiti ih za budući rad sa učenicima u sistemu dualnog obrazovanja, koje bi, prema zvaničnim najavama, uskoro trebalo zaživjeti u Kantonu Sarajevo.  

Polaznicima su se prvog dana obuke kratko obratili predsjednik PKKS Muamer Mahmutović, direktorica Centra za edukaciju i informatičke poslove u Komori Lejla Halkić i njemačka ekspertica iz GIZ-a Sonja Ruetz. Istakli su da je uloga mentora u kompanijama u tim procesima od izuzetnog značaja, kroz njihovo preuzimanje odgovornosti za organizovanje i sprovođenje procesa učenja na radnom mjestu, praćenje, provjeravanje i ocjenjivanje dostignuća učenika.  

- Kvalitetnim mentorstvom doprinosi se razvoju i reputaciji poslovnog subjekta, intenzivira se saradnja između škole i kompanije, a učenici stiču nova iskustva i upoznaju procese u realnom radnom okruženju, što u budućnosti doprinosi njihovoj konkurentnosti na tržištu i omugućava im bolje šanse za zaposlenje po završetku školovanja - istaknuto je. 

Obuku provode master treneri Mehmed Bubić, Jasmina Pezo, Boris Šašić i Rašid Šehović. 

Projekat se realizira u saradnji sa GIZ-om, u okviru projekta „Stručno obrazovanje u BiH", a koji je kofinansiran od njemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) i švicarske Agencije za razvoj i saradnju (SDC). 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Mahmutović: Prijedlozi poslovnog sektora moraju se puno više uvažavati

PKKS - Osposobljavanje stručnog kadra za potrebe privrede

Privredna komora FBiH osnovala Udruženje komunalne privrede i zaštite životne sredine

Promo

ASA Banka predstavlja stambeni kredit uz fleksibilnu otplatu: Ratu skroji kako ti stoji!

M:tel: Svjetski dan telekomunikacija i informacijsko društva - Digitalne inovacije za održivi razvoj

MTEL: Panel-diskusija u okviru kampanje 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu' u Tuzli