Svijet     | 17.12.2021. 09:57 |

Senat potvrdio nominaciju Nicholasa Burnsa za američkog ambasadora u Kini

FENA Internet

WASHINGTON, 17. decembra (FENA) - Američki Senat potvrdio je nominaciju Nicholasa Burnsa za američkog ambasadora u Kini.

Senat je glasao sa 75 naprema 18 glasova u korist nominacije Burnsa (65), karijernog diplomate, koji je služio u administracijama i demokratskih i republikanskih američkih predsjednika.

Burns je trenutno profesor diplomatske prakse Kennedi škole na univerzitetu Hrvard. Također je i izvršni direktor Aspen strateške grupe i sigiurnosnog foruma, i visoki savjetnik u Cohen grupi.

Tokom karijere u State Departmentu, Burns je obavljao dužnost državnog podsekretara za politička pitanja, ambasadora u NATO-u i u Grčkoj, portparola State Departmenta i člana Vijeća za nacionalnu sigurnost za sovjetska i ruska pitanja.

Burns je prvi put boravio u Kini u 1988. godine u pratnji državnog sekretara Georgea Schulza i  1989. kada je bio u pratnji predsjednika Georgea H.W. Busha. On je posjećivao Kinu nekoliko puta kao portparol državnih sekretara Warrena Christophera i Madeleine Albright, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Trump poziva republikance da odbiju dogovor Senata o graničnim mjerama i pomoći Ukrajini

Francuski konzervativci zadržali Senat dok je Macronova stranka pretrpila novi neuspjeh

Mitroviću potvrđena prvostepena presuda

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu