Kultura     | 28.12.2021. 12:51 |

Poezija mladih autora iz Srbije i BiH u knjizi 'Tajna mladog beskraja'

FENA Sanda Hrkić, Foto: Foto: Udruženje za kulturu KNS

SARAJEVO, 29.  decembra (FENA) - Zbirka poezije mladih balkanskih pjesnika 'Trag mladog beskraja' promovirana je u Sarajevu, a izdavač je Udruženje za kulturu - Nova svjetlost, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

U zbirci je predstavljeno sedam autora iz Srbije i devet autora iz Bosne i Hercegovine, što je nova aktivnost u okviru projekta 'Balkanska pjesnička unija' koji se realizira drugu godinu zaredom. Urednici zbirke su književnik Ibrahim Osmanbašić i mlada pjesnikinja Ajla Osmanović, koordinatorica projekta 'Sapfine večeri poezije', gdje se okupljaju mladi pjesnici regiona. 

- Još prošle godine osjetili smo potrebu za više prostora mladim autorima, u okviru projekta 'Balkanska pjesnička unija' gdje je uključeno oko 800 pjesnika iz više od 20 država. Ipak, u konkuranciji sa iskusnim piscima kreativni kapaciteti mlađih autora ne mogu doći do potpunog izražaja i ukazati na njihove talente - obrazložio je Ibrahim Osmanbašić kako je došlo do objavljivanja te zbirke radova mladih autora.  

Obradovan činjenicom da je Ministarstvo za kulturu i sport Kantona Sarajevo prepoznalo značaj te zbirke i podržalo afirmaciju mladih pjesnika Balkana, Osmanbašić je siguran da će ta zbirka motivisati mlađe pjesnike da se značajnije fokusiraju na nadogradnju svog pjesničkog izražaja.

Promocija knjige 'Trag mladog beskraja' upriličena je u KNS klubu Sarajevo, a iz Udruženja KNS nadaju se dodatnom razvoju suradnje mladih pjesnika regiona.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Đedović: 'Jedan žabac u bari', jedinka u vremenu kad nije popularno biti van svoga stada

'Šta ćemo sad', nova knjiga Mehmeda Đedovića - Priča je emocija, detalj, karakter

Pejaković: Dok dišem za Bosnu ću se boriti jer je volim i za inat svima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel